Sunday, 13 May 2012

Bila SPM Tak Gempak

Assalamualaikum.
Nama saya Fatin Syazwani, Umur saya 18 tahun.

Aku tiba-tiba terpikiaq, apa yang akan jadi kat aku dalam masa 5 tahun lagi. Aku baru ja habis SPM, and after aku habis exam tu, aku baru realise yang SPM is not everything sebab it is just something. Ouh, ada sikit ayat pasrah disitu.

Tapi betui la, sebenarnya SPM tu bukan penentuan mana sangat pun. Yes, ianya penting tapi bukan segalanya. Not just korang tak dapat straight A's masa SPM, hidup korang akan gelap and bleak terus. Siriyesli no!

Masa aku habis PMR dulu, aku selalu dengaq ramai yang cakap "SPM cuma sekali, SPM penentu masa depan, SPM akan dibawak sampai mati and then nanti nak tunjuk kat cucu-cucu". Yes, ayat tu memang dah sebati dalam otak aku, and aku keep saying i-am-dead-meat kalau tak straight A's for SPM.


Then, after habis segala exam tamat Form 5 tu, aku baru rasa yang ada lagi harapan for the students yang dapat result tak gempak (macam aku). See, then after tu baru aku dengar istilah baru untuk budak-budak-result-tak-gempak. Aku tak sure tu hanya satu ayat penenang and penyejuk hati, tapi aku rasa ayat tu memang betui pun. 

"SPM tu diumpamakan memakai kasut untuk berjalan, jadi apa yang nak dibanggakan?"

Memang la buleh ja cakap macam tu, tapi hati insan-insan kerdil macam aku ni. Pi mana pun orang akan tanya result macam mana. Straight A's kan? Tak. Jangan la main-main Cik Fatin ooi. Erggh! Broken heart, aku tension sikit tapi aku still senyum la sebab aku tau takat mana kemampuan aku time SPM ni.

Well yeah, result tu takdak makna sangat pun, tapi amat bermakna for those yang nak pi overseas wei. Okes, result tu umpama nak pakai kasut ja. Then, after pakai kasut, kita perlu pilih lorong yang harus kita berjalan which is ke mana arah tujuan kita. Ya, disitu baru bermula satu perjalanan baru. Nak pilih course bagai. And yup, budak-budak yang SPM lawa, ofkos la diutamakan and disisihkan kami-kami yang result tak gempak ni. Dunia memang tak adil, haha.

Then, bila masuk Matrik, ada ja manusia besar yang akan pandang sinis sikit, "eheh, takkan stuck kat Matrik. See, aku dah masuk U dah pun". Oh no! Matrik ni adalah satu peluang untuk kanak-kanak yang nak tebus balik kekecewaan masa result dulu tu. Nak tau, time Matrik ni la kita akan dapat lihat di mana student-student SBP and MRSM serta yang sebagainya akan di-dumping. Yes! Sorry for the SBP-ianz and budak MRSM, tu satu kenyataan okes. And yes, aku umpama tampaq diri sendiri sebab memang dah terasa. 

And yes, for those yang result gempak dengan 9A pun, tak tentu lagi akan score 4 flat masa kat Matrik. Macam yang Doktor UPM angah cakap, Matrik ni senang nak score and senang nak fail. Kalau study betui-betui insyaAllah buleh survive, and kalau play-play ja you will see the possible outcome nanti.


Then, nanti after aku habis study kat Matrik, aku perlu fikir apa yang aku nak capai dalam kehidupan aku. Dan semestinya, kalau result tak gempak, aku takkan dapat scholar JPA, then terpaksa berhutang pulak dengan kerajaan. Hell no! Aku taknak ah, tapi terdayakah aku untuk survive kat Matrik untuk satu tahun and menjalani pahit getir kehidupan tuu? Eh, asal macam pasrah sangat? Tapi based on yang aku tau, Matrik ni ke-ketat-an peraturan dia lebih kurang macam SBP ja, so no worry sangat la kan.

And then, bila aku dah masuk U nanti, buleh ka aku go on dengan course yang aku pilih tu? And yes, segalanya bermula di Matrik. Kalau kat Matrik result kaw-kaw, memang peluang cerah ja untuk dapat choice yang elok masa UPU nanti. So, memang betui cakap cikgu, perjalanan yang sebenar bermula after SPM (di Matrik).


Uttering the most fantastic words does not make you a philosopher, it is the meaning that matters here


#disenchanted, live to the fullest#

4 comments:

  1. Yes .. u will survive (I will survive?)
    4sebab yg dpt dpkkan akal

    #1 : u already noe syllabus matrik

    #2 : tau selok belok matrik .. eg : ape nak buat
    ..
    #3 : budak asrama .. rajin punye budak kan .. tadahallah ..

    #4 : tak bawak laptop kan ? .. jadi takde gangguan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. jgn buat lawak sgt..

      #1. syllabus mtrik xsma mcm 2 tahun lpas

      #2. i don't know matrik tu mcm mna sbnrnya. n mmg xtw lnsung pun

      #3. budak asrama the most mls sbb slalu ja nak after (tiru) homework kwan2

      #4. CC wujud, and phone also

      Delete
  2. ni, x payah begaduh dua2 orng,... lepuk jgk satgi.... pi nnt tau la cmna.... nnt ada fasi, tanya tips2 okeh..

    * adik dh penah dgaq lagu seiring sehaluan x?? unic... sedap ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, okei3.. tp tkut ah kut2 dpt fesi grang. oh my..

      ni tgh dok dgq lgu tu. muahahaha, tenet laju wooo!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...