Monday, 7 May 2012

UPU dan Aku. [Part 2: Real]

Assalamualaikum.


SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA/Politeknik Premier
PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2012/2013


Aku 'berjalan' di Twitter sambil ditemani eskrem TopTen. Motif? Untuk tenangkan diri sebab tadi aku hampir langgaq sorang pak cik ni time nak belok untuk masuk dalam kawasan Pusat Memandu. Then, balik rumah terus trauma. Eskrem and choc will make me feel better. :)

Sori for the troll untuk part 1, saja ja. And yeah, alhamdulillah, rezeki aku masih banyak rupanya. Universiti yang aku idamkan memang aku tak dapat, tapi kos yang aku idamkan, alhamdulillah, aku dapat..


By the way, aku memang nak sangat UIA sebab aku rasa life kat UIA sangat fun even kos yang aku pilih tu sangatlah menakutkan. Err, aku haemophobia sebenarnya, siriyesli! Dan yeah, kos yang aku minat, aku dapat wei, which is berkaitan chemistry and sikit-sikit relate to alam sekitar. [Gua suka pokok and benda-benda hijau, takdak kaitan dengan politik] [=="]

Ni adalah senarai pilihan aku masa UPU before ni.-->
Pilihan pertama: UIAM-asasi sains hayat
Pilihan ketiga: UIAM- asasi sains kesihatan bersekutu
Pilihan keempat: UiTM- diploma teknologi makanan
Pilihan kelima: UiTM- diploma farmasi
Pilihan keenam: UM- asasi sains hayat
Pilihan ketujuh: UiTM- diploma mikrobiologi
Pilihan kelapan: UiTM- diploma kimia perindustrian 

Mak aku yang beriya kasi susun list ni sebenarnya. Aku just pilih ja apa yang aku rasa sesuai dengan minat aku. Tapi, yang peliknya ialah sains hayat UIA berada di tangga teratas sedangkan sains hayat UM di tangga bawah sebab aku choose sains hayat UIA hanya sebab aku minat UIA. Tangga kedua aku letakkan UPM sebab aku minat kos tu.*senyum*

Ouch, duit aku melayang seringgit kes nak cek UPU punya pasai sebab tadi aku still kat Pusat Memandu, so, kalau aku nak online pakai fon, sangatlah merugikan [eheh, padahal kedekutz sebenarnya]. So, punya la send berkali-kali mesej ke 15888, tapi mesej yang di-reply terlalu mengecewakan, "Harap maaf, bla-bla-bla-bla akan bermula 7 Mei pada 12 pm", sedangkan time tu dah 12 lebih dah pun.

Then, 12.36 pm baru aku dapat mesej, "Tahniah anda berjaya bla-bla-bla UPM". Terus aku call angah kasitau aku dapat UPM, errr, angah study kat UPM for medic. Dan sebenarnya, asasi sains pertanian not for aku-akan-jadi-petani-moden, tak.. Sebenarnya, after asasi, buleh je apply degree for engineering, medic  and etc,etc.

After tu baru call mak, mesej cik and abang. Errm, budak sekolah purple, setakat yang aku tau, 6 orang dapat UPM for Asasi Sains Pertanian which is aku, Anis BADRI, Jenin, Cheng, Oon, and Mekti.

Dan........ Yes, aku dapat, alhamdulillah. 



So, dah jadi macam ni, kena kasi cerna otak betui-betui ah sebab aku tak target yang aku akan dapat UPM. Siriyesli, sebab aku rasa macam nak dapat UiTM disebabkan aku banyak letak UiTM dalam list tu. By the way, ramai budak sekolah purple dapat UiTM. (^^,)

And yeah, dan-dan rasa dewasa sebab mak aku cakap, aku still buleh choose apa yang aku nak. Yeah, mak aku ok ja asalkan aku lupakan terus LAWYER tu.. Ouchhh, menyakitkan bila ingat balik, tapi berbunga di dalam hati.. :D

Istikharah the best way, insyaAllah.

"...Barangsiapa diberi petunjuk oleh Allah, maka dialah yang mendapat petunjuk; dan barangsiapa disesatkanNya, maka engkau tidak akan mendapatkan seorang penolong yang dapat memberi petunjuk kepadanya." [al-Kahfi, 18:17]


#pilihan untuk tentukan permulaan pengembaraan baru#

33 comments:

  1. uuu .. tahniah2 .. ada bantuan kewangan .. wujud dilemmakah disini fatin ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu3.. dilema ahh sebab nk kna choose antra mtrik o asasi..

      Delete
  2. huhu .. besa arh .. ni mende lepasan spm setiap tahun akan alami .. pilihlah yg terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, nk plih yg tbaek tu yg pning tu.. sbb klau asasi tmbah lg 2 sbjek, english dgn agriculture

      Delete
  3. uuu .. asasi .. plek je nama .. mungkin ada kene mengena ngan hak asasi manusia

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha, ada ja.. okes2, foundation.. haa, sedap sikit nama tu.. tp tu la kn, xtaw lg dpt kt mna, srawak or serdang

      Delete
  4. kasi hantar diak kat sarawak .. haha .. fly jugak tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. best la sgt kan srawak tu kan.. kos sara hidup tggi, jauh dri fmly...(T_T)

      Delete
  5. salam kak.. macam mana nak mohon bantuan kewangan untuk asasi ipta? hehe harap akak boleh membantu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. sbnrnya klau xsilap smua bdk2 asasi akn dpt bantuan kewangan jd xperlu mohon :)

      Delete
  6. salam ...akak..saya nak tanya di UIA dalam asasi sains kesihatan bersekutu ada fisioterapi x???

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. maaf dik, akak pun xtaw la.. maaf2..

      Delete
  7. Blh tau result spm akak brpe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh bkn apa, sy nk msuk asasi upm ni! Saja nk tau kelayakan. Saya pun ltak pilihan kedua mcm akak kt upu. Hehe. Ok tq ^^

      Delete
    2. gudluck!! kelayakan minimum upm asasi sn pertanian mmg 4A n the rest of sbjek sn mmg B. :) wc

      Delete
    3. Ohya, akak skolah apa ye dlu? Sbp? Mrsm? Skolah harian biasa?

      Delete
    4. form1 sampai form3, sk harian.
      pastu form4, form5, SBP

      Delete
    5. agak2 budak dari sekokah menengah harian dapat x masuk asasi upm?!

      Delete
    6. inshaAllah boleh, berdasarkan result spm. xkira la sekolah mana pun, kalau result gempak mengalahkan sbp, why not kan? :)

      Delete
  8. salam,,saya nak mintak pendapat akak,,result saya sama macam akak,,agaknya bidang apa yang sesuai untuk saya ambil nanti ,,saya pun tengah fikir course yg sesuai utk upu,,harap dapat membantu,,tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. first skali, adik kena tau, adik minat dalam bidang apa. kalau still tak tau, better go to matric, explore there. then yes, adik akan tau whether adik ok dengan aliran tu atau tak.

      btw, akak go to matric, aliran sn. time sekolah dulu, mmg nak sgt study sn. after msuk matric, baru akak realise yang akak tak sesuai dengan bidang tu actually. sekarang akak study kt unikl mitec, johor. :)

      anything? :)

      Delete
    2. tq akak,,sbenarnya saya minat law,,saya nak apply dekat uitm tapi bi sya cuma b+,,tu yang saya rasa nak fikr semula tapi saya tak berani nak ambil subjek sains,,akak rasa u mana lagi yang syarat kelayakannya pass untk saya bagi course law?,,tq skali lagi:)

      Delete
    3. try tgk uum dgn uia. rsanya lepas kutt.. kalau selain kos law, tp nak asasi, uia antara yg senang dpt la sbb qualification dy mmg mostly B dgn C. :)

      Delete
    4. owh,,nanti saya try check syarat dia,,apa-apa pun trima kasih akak,,byk input saya dapat,,btw akak dri sbp mana ek?saya dr samura

      Delete
    5. hihi, sama2.. fuyooo2, dari samura teww, dh bunyi macam samurai dah xD akak dari saina (sn pokok sena) :)

      Delete
    6. heheh,,btw akak,,matrik dengan upu mana 1 yg resultnya keluar dulu?n bulan berapa keputusannya keluar?

      Delete
    7. selalunya matrik keluar keputusan dulu. selalunya awal bulan 5. after 2 minggu result matrik keluar, then akan release result untuk upu :)

      Delete
  9. Assalamualaikum akak. Akak rasa sy lps tk nk mohon asasi sains uia? Saya dpt 7a shj. Chem sy b+ and addm sy b.. saya tau mmg saya tk lps nk mohon asasi uia fr prubatan, pergigian and farmasi bcs there's too many straight a's student. Jd saya brcdg nk amik biotech masa degree nnt klu dpt smbg asasi sains hyt uia.. hm akak rasa lps tk ek? Saya sedih sgt ni. Hmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. rilek2, result lawa dah tu. akak dulu dapat ciput je pun. it's good kalau adik dah fikir untuk go for asasi, atau adik boleh masuk matrik.. inshaAllah dapat, it's all about rezeki dik, doa banyak-banyak :)

      Delete
  10. Kalau dpt 8a3b+ spm bole x masuk asper skrg??(b+:bio fizik addmath)
    Lg satu subjek sains sume blaja dlm bahasa ape??

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah boleh. result gempak tu, tahniah! :) btw, kitorang belajar in BI. all in BI

      Delete
  11. slm kak, bulih saye tahu minimum cgpa n muet nk sambung biotect?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. boleh refer di laman web universiti yang tawarkan kos tersebut :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...