Friday, 17 May 2013

Newbie. :)

Assalamualaikum.


Mereka dapat kawan baru. 
Yey! Aku pun dapat kawan baru :) 
Em, aku tinggalkan Facebook and Twitter sat, tunggu aku pulih balik and be:
HEARTLESS.
IGNORANCE.
NICE.
PIOUS *not really


AND..
This is the bebear name FIJI
why Fiji??
You will know it.
Tu pun kalau korang budak sports
confirm tau kenapa nama dia FIJI.
XOXO
tinsyaz

Friday, 10 May 2013

Ceritera. Aku. Kulit Muka.

Assalamualaikum.

Ehem, hai. Aku dah lama tak update blog. Kali ni, aku just nak cerita pasal kulit muka. Kalau korang ada masalah muka, ni memang channel yang betul. Mai aku nak story.. Well, sapa yang kenai aku ofkos tau, masa awal sem2 aku pernah pakai mask time kat matrik. Actually, kulit muka aku meradang. Jeng, jeng, jeng, ni aku masa awal sem2.

muka sedih gilaaa :o



TRAGEDI SEBELUM PSPM1


Dah la time study week before PSPM1, aku eksiden pi langgaq signboard ni -->

Dalam kenangan :')
Dan muka aku jadi macam ni...
Mata kanan, memang betui-betui langgaq tepat bucu signboard.


SAMBUNG CERITA BALIK

Agak banyak kenangan kat matrik yang memang aku takkan lupa. Oh, sambung balik. Jadi, muka aku time pakai mask tu memang gatal-gatal teruk, jadi aku pun garu. Yes, cerdik sangat. Sampai 2 minggu gatal berterusan. Masa minggu first tu, gatal and muka aku sangat merah, nampak calar-calar merah. Masuk minggu kedua, merah-merah dah hilang tapi gatal yang teramat sangat.

Petang Selasa/ Rabu tu, aku call mak, mintak mak mai ambik, aku dah tak tahan dah. Muka aku gatal, sakit sangat-sangat dah. Dan, aku telah menulis surat mintak kebenaran pulang dari Encik Azmi, Encik Faizal Khudri. Depan pintu bilik Encik Azmi time tu, ada tuleh "kebenaran pulang adalah untuk perkara yang berkaitan hidup dan mati sahaja". Memang aku dok yakinkan Encik Azmi yang aku akan mati kegatalan. Eh. Dia pun buleh nampak la kulit muka aku sangat teruk time tu. Ni surat, agak dramatik. :)

Sriyesli aku galakkan klik untuk tumbesaran, sriyesli. Try baca surat aku, classmate aku baca, pakat dok gelak habih..

Jadi, after balik rumah, esok tu aku dengan mak aku pi Hospital Pantai, tapi dia cakap kat situ takdak specialist untuk kulit. So, dia cakap kat depan dekat simpang tu ada klinik kulit. Duh, nama klinik tu Klinik Kulit dan Poliklinik Kabil. Memang servis pun ok, bayaran pun ok.

Then, first time pi tu kena inject. Sakit derr.. Dia cakap dalam badan aku dah banyak bahan kimia. Memang pun, dekat 2 tahun aku makan benda ni -->
Consumer ubat yang sangat tegar. Sapa yang tak kenal aku memang takkan sangka lansung. HAHA. :D

Dah inject semua, doktor bagi ubat tahan gatal, bagi sabun, krim. Dia cakap jangan pakai bahan kosmetik yang lain. Kalau pakai bedak, kena pakai Johnson Baby sebab purely mild, chemically proven takdak bahan kimia. Memang time tu aku sedih takdak dah, muka teruk, gatal, sakit, nak balik kulit aku.

Minggu selepas tu, aku ada lagi appoinment dengan doktor, dia bagi vitamin untuk bagi hilang segala parut,  sebab muka aku berparut hasil dari kuku-kuku aku yang menggedik untuk menggaru. Wah!

Finally, the result is.. Alhamdulillah, doktor cakap, kalau nanti kulit muka aku buat hal lagi, terus jumpak dia. Aku dah tak payah makan ubat dah, pencuci muka, krim (in case pakai), semua tak payah guna sebab kulit memang jenis yang tak bermasalah. Kulit aku jadi macam tu sebab sagu bemban+toner clean&clear. HAHA. Doktor pesan, pakai sabun Palmolive atau Lux untuk muka. Pastu bedak, memang pakai Johnson Baby Powder ja.. Here, the muka yang paling latest yang aku nak share. 

Hari Graduasi KMK. :)


Life doesn't have to go your way, It has to go Allah's way."



# Finally dah habeh dah update. haha. Selamat sambung belajar untuk kawan-kawan yang dah sambung belajar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...