Friday, 10 May 2013

Ceritera. Aku. Kulit Muka.

Assalamualaikum.

Ehem, hai. Aku dah lama tak update blog. Kali ni, aku just nak cerita pasal kulit muka. Kalau korang ada masalah muka, ni memang channel yang betul. Mai aku nak story.. Well, sapa yang kenai aku ofkos tau, masa awal sem2 aku pernah pakai mask time kat matrik. Actually, kulit muka aku meradang. Jeng, jeng, jeng, ni aku masa awal sem2.

muka sedih gilaaa :o



TRAGEDI SEBELUM PSPM1


Dah la time study week before PSPM1, aku eksiden pi langgaq signboard ni -->

Dalam kenangan :')
Dan muka aku jadi macam ni...
Mata kanan, memang betui-betui langgaq tepat bucu signboard.


SAMBUNG CERITA BALIK

Agak banyak kenangan kat matrik yang memang aku takkan lupa. Oh, sambung balik. Jadi, muka aku time pakai mask tu memang gatal-gatal teruk, jadi aku pun garu. Yes, cerdik sangat. Sampai 2 minggu gatal berterusan. Masa minggu first tu, gatal and muka aku sangat merah, nampak calar-calar merah. Masuk minggu kedua, merah-merah dah hilang tapi gatal yang teramat sangat.

Petang Selasa/ Rabu tu, aku call mak, mintak mak mai ambik, aku dah tak tahan dah. Muka aku gatal, sakit sangat-sangat dah. Dan, aku telah menulis surat mintak kebenaran pulang dari Encik Azmi, Encik Faizal Khudri. Depan pintu bilik Encik Azmi time tu, ada tuleh "kebenaran pulang adalah untuk perkara yang berkaitan hidup dan mati sahaja". Memang aku dok yakinkan Encik Azmi yang aku akan mati kegatalan. Eh. Dia pun buleh nampak la kulit muka aku sangat teruk time tu. Ni surat, agak dramatik. :)

Sriyesli aku galakkan klik untuk tumbesaran, sriyesli. Try baca surat aku, classmate aku baca, pakat dok gelak habih..

Jadi, after balik rumah, esok tu aku dengan mak aku pi Hospital Pantai, tapi dia cakap kat situ takdak specialist untuk kulit. So, dia cakap kat depan dekat simpang tu ada klinik kulit. Duh, nama klinik tu Klinik Kulit dan Poliklinik Kabil. Memang servis pun ok, bayaran pun ok.

Then, first time pi tu kena inject. Sakit derr.. Dia cakap dalam badan aku dah banyak bahan kimia. Memang pun, dekat 2 tahun aku makan benda ni -->
Consumer ubat yang sangat tegar. Sapa yang tak kenal aku memang takkan sangka lansung. HAHA. :D

Dah inject semua, doktor bagi ubat tahan gatal, bagi sabun, krim. Dia cakap jangan pakai bahan kosmetik yang lain. Kalau pakai bedak, kena pakai Johnson Baby sebab purely mild, chemically proven takdak bahan kimia. Memang time tu aku sedih takdak dah, muka teruk, gatal, sakit, nak balik kulit aku.

Minggu selepas tu, aku ada lagi appoinment dengan doktor, dia bagi vitamin untuk bagi hilang segala parut,  sebab muka aku berparut hasil dari kuku-kuku aku yang menggedik untuk menggaru. Wah!

Finally, the result is.. Alhamdulillah, doktor cakap, kalau nanti kulit muka aku buat hal lagi, terus jumpak dia. Aku dah tak payah makan ubat dah, pencuci muka, krim (in case pakai), semua tak payah guna sebab kulit memang jenis yang tak bermasalah. Kulit aku jadi macam tu sebab sagu bemban+toner clean&clear. HAHA. Doktor pesan, pakai sabun Palmolive atau Lux untuk muka. Pastu bedak, memang pakai Johnson Baby Powder ja.. Here, the muka yang paling latest yang aku nak share. 

Hari Graduasi KMK. :)


Life doesn't have to go your way, It has to go Allah's way."



# Finally dah habeh dah update. haha. Selamat sambung belajar untuk kawan-kawan yang dah sambung belajar

20 comments:

  1. haha. ni dia org panggil magnet cuai . segalanya berpunca dgn diri sendiri . langgaq signboard hat sebesaq alam tuh ... huiih =..=

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, dlm case ni, dh mmg xnmpk signboard, sedaq2 dh langgaq dh xD

      Delete
  2. owh ptotla jadik la teruk..asyk dok garu2..nsib bek dh okey

    ReplyDelete
  3. Berapa kos masa pi ambik ubat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. krim muka + sabun + injection + ubat-ubat = RM 120

      then after tu ada lagi rawatan susulan untuk hilangkan parut muka. worth sangat daripada cuba produk2 yang kita taktau kesahihan dia

      Delete
  4. Tapi mesti pergi klinik pakar kulit jugak ke ? klinik biasa xleh ek..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. better pi pakar kulit la sebab doktor situ lebih tau apa yang jadi kat muka kita. kalau doktor biasa, kadang2 dia sekadar tau mcm tu ja dgn bhgian kulit muka. lgpun sllunya ubat2 yg bkesan utk muka mmg wjud kat klinik pakar kulit ja

      Delete
  5. sorry ,nak tanya ..akak sekarang pakai sabun palmolive @ lux yang 'nama' apa ye ? (exp:aroma theraphy etc) sebab saya selalu jumpa sabun jenama tu untuk badan je ..kalau nak carik kat google (exp:palmolive soap for face) ,mesti dapat search result bentuk sabun macam sabun untuk badan ..takut nak beli

    btw ,muka cantik ,manis je tengok ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. mmg sabun badan. sbb sabun tu mmg diformulasi sesuai utk smua jnis kulit :)

      thanks dear

      Delete
  6. Kalau ada gatal2 dan lain2 penyakit kulit,,,, bleh guna krim aloe vera....
    http://www.muslimchoices.com/?p=aloe_vera_jelly&s

    ReplyDelete
  7. Very worth by RM120. Hm, I got skin problem too rn :(

    ReplyDelete
  8. Nak tanye.. Kat mane ye Klinik kulit tu? Kat KL ke kat Kedah? Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang saya pi ni kat kedah. tapi klinik ni memang ada merata tempat. kalau akak pun ada skin problem, akak try pakai sabun jenama oilum (boleh dapat di guardian/watson/klinik) pastu, lepas mandi, sapu krim aloevera then pakai bedak johnson baby. inShaaAllah muka akan jadi normal :)

      Delete
    2. Owh yeke.. tapi klo pakai sabun oilum tu.. mengeringkan muka x? btw.. muka akak kering dan gatal.. huhu Thanks de sharing.. ^^

      Delete
    3. sebenarnya, sabun oilum tu melembabkan muka.. memang best sangat.. dulu, muka saya kering sampai keluar serpih kulit kering.. alhamdulillah lepas pakai sabun tu, memang saya tak tukar sabun lain dah :)

      Delete
  9. Kat klinik tu doc kasi krim ape ye?
    Boleh dpt kat farmasi tak
    Sekarang pakai produk apa je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang krim tu, dapat krim aloe vera. tapi saya tak pasti jenama apa. cuma, saya sekarang pakai cream aloe vera jenama jorubi, memang bagus untuk kulit berbanding jenama lain. sekarang, saya pakai sabun oilum, krim aloe vera, milk wash n soothing cream jenama moogoo. kalau awak nak save budget, beli oilum dengan krim aloe vera pun dah cukup :) tapi mungkin boleh jugak ambil supplement vitamin E

      Delete
  10. Hye wak ;) , klu mcm sy jd gatal2 n pedih2 disebabkan produk muka , bleh ke nk pki oilum , dgn krim aloe vera tu ? Kne gap x sblm nk try 2 benda ny , sbb skrg tgh pki produk muka tp xsesuai ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try free kan kulit awak 2 hari, pastu baru pakai produk baru :)

      Delete
  11. kite pun kulit teruk gak jerawat besar2, lepas tu makan vitamin, alhamdulillah banyak sangat improve. kulit pun makin cerah. Gambar ade dalam website kite. bole je klik, tengok :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...