Tuesday, 21 October 2014

Abstract Fest 2014 - UniKL MITEC

Assalamualaikum.


Hai, tu header Abstract Fest actually. Seriously, aku suka Abstract Fest. I mean, aku suka seni, sangat sukakan seni sebab aku pun one of penggerak seni yang bergerak secara solo. InshaaAllah kalau takdak aral melintang, aku akan bergerak secara berjemaah lepas ni, segalanya still dalam perancangan. Sebenarnya, Abstract Fest ni event tahunan oleh Art and Culture Club a.k.a ACC.


"aku ada ayaq botol sudin, kau ada?!"

Most people akan cakap,

"Gi-la. Hang pi event tu?"

Tapi bagi aku, pendapat peribadi aku, berhibur takdak salahnya. Yang salahnya tu bila tak dapat handle dengan baik, and yes itu salah. Tell me, sapa yang tak suka hiburan? Nasyid pun hiburan right? Tapi kalau event ni, hiburan dia memang more to indie band, local clothing, skateboarding, and apa saja berkaitan seni like potret jalanan, panggung pungguk, buku jalanan, FIXI, AGAS, serta Zine. 

Meeting wif organizer Abstract Fest, seminggu before event. Yang tshirt hitam 2 dari kiri tu Ikmal, anak Bandi Amok.

Masa meeting JPM dengan ACC itu hari pun, aku memang dah eksaited nak pi yang kali ni punya, sebab briefing dari Marzuki and the gang memang daebak!

Kalau yang tahun lepas aku pi time malam, kali ni aku pi siang. Siang lagi gempak rasanya. Sebab masa tahun lepas, time aku pi tu tokey vendor dah usung panda Pandanisme balik dah. Em em, memang tahun lepas sekadar lalu macam tu ja pastu duduk kat courtyard. Kali ni aku pi belek tiap satu vendor. Gempak weh! [kau akan rasa teruja sekiranya kau ni peminat seni jalanan]


Hai, duit saya habis banyak.

By the way, aku taktau dari mana aku boleh beli zine selain dari online. Kau tau, kat sini pakai konsep buku jalanan. Dia akan susun buku-buku dia kat lantai, and yes kau boleh baca secara free. Memang dia ada mention, tak beli pun takpa asalkan baca. Actually, benda macam ni memang somehow pupuk budaya membaca. Frankly speaking, aku bukan jenis baca karya yang skema, jadi benda macam ni memang attract aku punya minat. Yang 3 atas tu, bahasa Inggeris tu adalah Zine which is macam booklet camtu. Rata-rata Zine RM5, tapi yang aku beli tu RM8 sebab bahasa Inggeris dan tiga-tiga zine yang aku beli tu dari penulis yang sama.

Skate comp at warehouse.

Pastu, memandangkan warehouse MITEC tu besaq, maka ada skate competition buat situ. Yela, gila what nak buat skate comp kat tar? Mau bertarah tangan kalau macam tu. Tapi so far menarik jugak la, walaupun takdak ramp pun. Menarik bila tengok Black perform. Semua muka gigih-gigih nak tunjuk skill.

Beza Abstract Fest kali ni dengan yang lepas yang aku nampak, dari segi cara organize. Kali ni nampak lebih tersusun berbanding yang lepas sebab dress code pun tak nampak yang rare-rare sangat ye tak? Pastu siap ada Panggung Pungguk (which is pasang layar then view local shortfilm), Charity Carwash by QES and skateboard ni, yang sebenarnya kelainan yang paling ketara bagi event kali ni. Cuma kali ni takdak potret jalanan, ataupun aku yang tak perasan? Tapi macam tahun lepas punya, memang painting pun dia ada jual tau!!

 Macam untuk Abstract Fest 2014, ada la sikit isu pasal owner vendor yang menjual kat sini haritu yang namanya dirahsiakan. Tapi alhamdulillah semuanya dah di-settle-kan secara damai and aku harap Abstract Fest ni still wujud pada tahun akan datang. So far, kalau kau peminat seni, I mean seni jalanan, indie, kau akan suka Abstract Fest. That's all.





3 comments:

  1. abstract fest xde da lpas nie...da kne ban dah..:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. sedih betul macam ni.. padahal tu la platform untuk orang muda nak berjinak dengan bisnes, arts.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...