Friday, 27 September 2013

Untold Story. 2 pilihan. Dilema. Always. :)

Assalamualaikum.

Ehem, hai ! Err, title macam buat teruk sangat la kan.. Ni dah alang-alang tengah cari mood nak study time malam minggu, sebab tu rajin blogging tu..Tapi ni memang aku bagitau seriously punya cerita la. Well, we maybe in the same boat but with different cabin. Here my story. Ouh, satu lagi.. Past is a nice place to visit but certainly not a good place to stay.

Dalam kehidupan aku, before aku masuk Unikl MITEC ni, seriously banyak pilihan yang aku kena choose. Maybe tak la hebat macam uolls yang terer-terer tu kan, tapi murah rezeki aku memang bab-bab ni even result bukan gempak mana pun. *cough, cough

And yes, antara tempat study yang aku pernah tolak termasuklah SMK Agama Yan (SMKAY), SMK Teknik Alor Setar (Kluster), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Sabah (UMS) serta IPTS yang lain (SEgi, MSU etc etc etc). Kos yang dapat pun memang ok, chemical engineering, agricultural science, networking. 

Before aku masuk MITEC, pi mana pun mesti orang tanya, kenapa tak pi IPTA?

"TAK DAPAT KE?"

Ouch, its hurt. Frankly speaking, its hurt. Macam kalau ikut norm masyarakat memang akan pandang hang-study-kat-ipts-sebab-hang-tak-layak-masuk-ipta. Tapi cool down babe, mentaliti masyarakat memang macam tu dah, jangan cepat sangat nak melatah pun. Kalau ada kemahuan, study kat mana pun sama ja. InsyaAllah, setting niat and matlamat tu balik. Then aku pun macam down sikit la after orang pandang spoil bila aku nak masuk IPTS kan.

 Then aku terjumpak quote ni, yang buatkan aku rasa, this is TRUE!


Yep, quote ni kat tumblr. Time aku rasa down, of course selain berdoa and have faith, aku kena cari alternatif lain kan. And yes, aku akan bukak tumblr sebab quote kat situ memang inspired. Betui2, tak muhung, kalau tak caya , hang tanya Li, Li yang tengok. xD

I choose to live by choice, not by chance. Ya, aku pilih apa yang aku nak, bukan aku just follow the flow yang memang akan end up dengan matlamat yang tak kukuh. Actually, aku quit belajaq sains sebab aku imagine life aku untuk 10 years kehadapan, apa career aku. Then, seriously aku tak dapat imagine, dah kenapa cita-cita aku memang tak tally dengan subjek yang aku belajar sekarang. And, aku decide untuk quit dari study sains. 

Logically, orang memang pandang tinggi dengan student sains. Aku pun pernah fikir macam tu, kalau aku quit sains, im nobody. No one akan pandang aku. Thats! Always think apa yang orang fikir, apa yang orang akan kata then abaikan kehendak diri sendiri. Not good sebenarnya, deeply inside memang kita sendiri rasa perasaan tu bila belajar benda yang bukan minat kita.

Time habis semester 1 kat Matrik, aku memang dah menangis kat mak aku. Aku cakap, aku nak jadi lawyer, kenapa aku kena belajar sains yang memang bukan minat aku. Mak aku macam pujuk la, then ok la sikit even memang time matrik tu aku dah nak quit dah sebab aku rasa burden sangat bila study benda yang bukan minat aku.

*note : mak aku memang tak kasi aku jadi lawyer, dalam list UPU, satu pun aku tak letak course law

After dah graduate dari Matrik, sekali lagi aku menangis depan mak sebab aku nak masuk Unikl MITEC. Memang mak aku taktau lansung kos apa yang aku mintak. Aku just inform mak aku after dah dapat offer dari situ. Then mak aku cakap..

"Kenapa mintak kos bukan sains?? Ni la padahnya buat satu-satu benda takmau discuss sekali"

Err, err, iolls sedih tau.. Wuwuwuwu, menangis keluaq ayaq mata seketui dua ja pun. Tapi aku consider menangis jugak la, konon nak bagi mode tacing + dugaan banyak dalam entri ni. HAHA. 

Pastu, after nak isi UPU pun menangis lagi. Macam drama queen dah aku ni pun. Zzzzz. Tapi perasaan tu memang deeply inside la. Aku nak isi kos ekonomi, logistik dengan perdagangan antarabangsa tapi mak aku tak kasi sebab aku takdak basic. Mak suruh isi sains. Sains. Hmm, hmm, iolls sedih lagi. Then isi la food tech, ict, kimia. But, part of my soul memang dah kat unikl dah. Memang aku convince makcik aku habis-habisan. Sekali dengan angah pun dapat tempias. Hee~

After dapat result UPU pun.... Tak, aku tak menangis. Kali ni mak aku pulak yang menangis sebab aku dapat kat Sabah. Jauh sangat kutt.. Nak balik raya pun susah. And here the story begin. Mak aku dah start interested untuk tengok how MITEC is, kat mana tempatnya, room, the subject, program, the MQA, fees. And me just, alhamdulillah. After all the difficulty, there is a relief. *al-Insyirah

Today, im here, at MITEC with my roomates, Hana, Kak Yana and Kak Jannah. Here with my burger yang baru beli tadi. Here with kipas hello kitty yang comel. And with Fiji the bebear. With langsir yang baru aku rosakkan rod atas tu pagi tadi. Here with all my classmates yang super, duper osem. Seriously, bersyukur sangat-sangat. Persekitaran pun cantik, nice to see, seniors and lecturers, tip top. One of my lecturers cakap, they might not have the Prof, Dr title, but they have the experience. They not teach the 'ilmu' but the want to give us knowledge.

From all this, aku suggest, kalau la ada 2 pilihan or many many many pilihan, pilih something yang good, yang memang minat, yang boleh go through. Jangan ikut mentaliti orang lain, sebab orang lain ada minat lain yang tersendiri.

Kak Mai yang fun :)

Wif Kak Fatin

Classmate.

3 Fatin.

With Tini

With Farah and Kak Fatin

Yang ni terjumpak dalam notes :)



# life is like riding a bicycle; to move you must keep cycling

2 comments:

  1. Interesting story...tq tinsyaz..now kawe pun student unikl..kawe dulu kan byk tye pasal unikl.. haha jurucakap uniklmitec..lepas ni boleh la jd consultan unikl lak..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah. lawak2, jurucakap unikl tuuu xD

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...