Friday, 3 January 2014

Ini 2014

Assalamualaikum.


Jam menunjukkan 2.44 am, 4 Januari 2014. Mp3 memainkan lagu Wanita- DeHearty, random. Babai 2013, hai 2014. Well, aku sebenarnya nak tulis satu entri yang memang aku nak tulis after matrik, namun masih tak kesampaian hasratku memandangkan mood sekarang, aku nak tulis apa yang aku dah belajar based on 2013 punya cerita. 


Tangan budak bola tampar, yang tu lebam-lebam sebab beberapa jam after main.

Apologised- Januari

16 Januari 2013, tu tarikhnya, tragedi yang memang bagi kesan yang terlalu mendalam dalam hidup aku. Sumpah,  tak tipu. Ya, sakit, tapi start dari hari itu, aku belajar satu benda yang sangat basic. Yep, terlalu basic. Say sorry if you do a mistake. Seems simple, tapi it's not an easy action sebenarnya. Walaupun kadang-kadang tu bukan salah kita, minta maaf dapat meredakan keadaan. True! Sekarang, bila aku nampak court volleyball, memang aku akan ingat apa yang jadi time kat matrik. But hey, it's not a bad thing pun sebab life is the process of learning. Aite? :)




Lowering the Ego - Ogos

The spesific tarikh maybe around 24 Ogos 2013, hari yang kami sekeluarga balik dari Perlis. Tak best untuk diingat, tapi banyak la pengajaran yang aku belajar. Life lesson. Aku ni jenis yang akan lebih menyenangi orang yang hang out, lepak layback dengan aku, sebab lebih senang go through dengan cara aku. Even kalau aku kenal orang tu more-less 3 tahun sekalipun, orang takkan dapat detect aku punya perangai kalau tak pernah interact face-to-face.

Apapun, thanks dude for the advice. Really cliche' but nice to remember. Aku jenis yang sangat terus terang, and aku perlukan orang yang memang terus terang. As long as you advice me the advice yang memang masuk akal, aku terima dengan terbuka. :)

Le' advice, lowering the ego, jaga hati and perasaan orang jugak. Lagi apa lagi haa, ntah. Aku ingat dua tu ja. Yang part low the ego tu, I have my own reason. Aku seorang perempuan, and aku pelukan sorang yang boleh buat aku turunkan ego aku, supaya aku tak besar kepala atau supaya aku lebih hormat orang tu. Part jaga hati dan perasaan, aku rasa know me first before you say many-many things sebab the way I treat people based on how the people interact with me tambah-tambah kawan dari sekolah oren. :)

I stand on my own feet :)



The Reason - September

Secara generalnya, 1 September 2013. Tarikh pendaftaran Unikl MITEC. And here I am now. Actually, to be truth, aku mintak kos Industrial Logistik ni sebagai pilihan ketiga even kos ni bukan Sains. Ya, aku apply MFI- Mechantronic sebagai first choice 'atas sebab-sebab tertentu' walaupun tu bukan benda yang aku betul-betul nak. Kononnya 'ada guardian' la sangat. Tapi tu la hikmahnya aku tak dapat sana, dapat Unikl MITEC. At least, aku tau, setiap yang jadi tu ada hikmahnya. Hee~

Aku taktau pun logistik tu menatang apa sebenarnya. Tapi requirement tu siap ada ekonomi, akaun, pengajian perniagaan membuatkan aku rasa tertarik untuk letak sebagai pilihan ketiga. Pilihan kedua aku letak random, nasib tak dapat woi. 

Ya, masa awal-awal tu, memang aku mintak UniKL ni dengan sebab yang !@#$%%^ ja kan. Tapi once jadi macam tu, aku kiqa apa, hidup mau teruskan baby. Buleh la refer ada satu entry, FREEDOM. 


True, there're other things that matter much more than romance, I must've been missing all the finer things in life for being so shallow. All the best for the rest of the journey"
(Shubert Serenade ; Hlovate).


After tu, aku dah macam, ok... Aku dah habiskan satu tahun kehidupan aku di matrik dengan perkara sia-sia dan tahniah Tinsyaz. Sangat tak osem. Memang time malam tu, aku wish terima kasih pada kawan-kawan aku kat Twitter. And jyeahhhh, I feel better and I write that entry. So that I realised, ramai sebenarnya yang care tentang aku. Thanks Twitterian. The rest is history, full story goes to Fanie, Asyira, Najmi Madzlan. Thanks always stay with me, come hell or high water.

Start keesokannya, aku bangun dengan senyuman. And I remember that day, I smile. Smile yang memang aku maksudkan untuk smile. I won't make banana fruit two times, this is my journey, I will contribute something for ummah, nations and religions. Start dari hari tu la, aku tweet in English. I quoted here and there. I heal the empty. Should I call empty? HAHA, nope. It is not the empty. I think, I should say that as motivation for life. I love when people motivate me, people nagging to me, people touch my head with care, because from that action, I know that they care and they really are. :)



SADAQA2013 Carnival and Charity Concert "We Love We Care" - October

Tarikh yang sebenar 26 September 2013. Dapat phone call, mintak tolong for the proposal. Just on. Ok, next be the secretary, PA, blablabla. Pastu banyak gila ah konflik ICE-IL la, carrymarks 10% la, start from RM 0 la. Banyakkkkkkk!!! Tapi sebagai secretary, tugas aku hanyalah menaip dan menaip, serta meng-coolkan big bos. Should I say as meng-cool-kan. =='

Hoho, and you know what, first time dalam sejarah, aku pi approach CEO. Pergh , tetiba. No la, im bad bab-bab ni, tapi demi WLWC, aku dengan slumber pi approach CEO try tanya pasal sponsor. And the rest Ikhmal uruskan. Haha, tu la fungsi leader you know. xD

This is CEO Great Eastern. 

Le' sponsorship



Alhamdulillah, the carnival held smuftastically. Yela, antara karnival yang pernah dianjurkan di UniKL MITEC, of course banyak gila ah disturbance. Yang tukang nak cakap banyak tapi tak buat kerja, yang tukang nak spread cerita macam-macam, and aku kenal ramai kawan-kawan yang osem sepanjang event ni berlansung. Seriously talk. Memang 'Keep Holding On' tu setiap malam buleh dengaq dari bilik 320.

After tamat ja konsert malam tu, memang menitis jugak la ayaq mata. Woi, kiqa banyak nah kami sebagai 'main' committee sacrifice, skip kelas, dapat 2/10 dalam test *aku*. Memang time tu, dalam otak aku "alhamdulillah, tanggungjawab aku dah selesai." Then kemas-kemas bilik gerakan, have a great night with them. Havoc havoc havoc.

After konsert.



Final exam Semester 1 - Disember

Start 30 Disember 2013, iftitah dengan paper BI yang kononnya good-good jela padahal taktau result nak jadi apa. 


Ergh, aku fail bab-bab nak buat ayat proper, but I try you know. As long as aku tau, pengharapan tu letak pada Allah SWT, Allah adalah sebaik-baik pelindung, tempat memohon pertolongan. Tak kisah la even before ni berkiblatkan syaiton , everyone deserves a good future. The concept is usaha+doa+tawakal and leaves to Him, He is the best planner. You plan, I plan, but He is the best planner.

Ya, Allah dah letakkan kita kat sesuatu tempat tu, ada hikmahnya. Tak kisah la whether suka atau tak, memang akan ada reason yang kadang-kadang tu kita sendiri taktau apa yang sebenarnya hikmah disebalik tu. Memang refer back to Surat al-Baqarah ayat 216. Tak semua yang kita suka tu baik untuk kita, dan tak semua yang kita tak suka tu buruk itu kita. 

The ending of the year, aku realised, banyak benda yang pada mulanya aku rasa sangat susah nak dilakukan, tapi at the end, benda tu akan sebati dengan diri kita as long as kita memang niatkan bahawa tu memang aim kita.



I know what I want - 2014


Uolls, iolls dah umur 20 tahun. Buleh kawin dah, wuwuwu. Ok sekian sahaja gatai dari guwa. Kalau dok kiqa kawin, dari umur 6 tahun pun dah belajaq dah besanding taboq bunga jarum kaler merah tu. =="

2014 yang better, inshaAllah. Aim aku still sama macam tahun lepas, cuma the improvement for the aim, I know what I want and I'll do what is best for me selagi tak berlanggar dengan syarak, just do it.



:)

Paper IT tadi kan, semangat ja aku lukis satelit bentuk bakteria e-coli pastu letak line 3G konon-konon tu satelit. Taktau macam mana nak lukis satelit. Tapi tau tak, yakin tu element yang penting. HAHA. The part yang takleh belah, bila question tu mintak terang pasal Virus. Aku dah "the computer have low antibody so it easily can be harm by the virus". Err, errr, macam jawab paper bio. Ciss.

Paper last, Mathematics, 10 Januari 2013. Esok release stress, berjimba.

Jarang letak gambar kat blog, once letak, maka kau akan mengerti makna penyesalan. Wkwkwkwk xD




# Be sincere in your aim and you'll be find that the support of Allah is surrounding you.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...