Monday, 22 July 2013

Karangan Perihal Diri, Pencangan Pengajian dan Kerjaya. MARA. UNIKL

Assalamualaikum.


Awak, awak dan awak. Aku dah nak sambung degree dah kat Unikl. And, kalau nak apply loan MARA, kena buat karangan. THIS MINE. :)

* * * * *

Saya Fatin Syazwani binti Abd Rahim. Dilahirkan pada 8 Ogos 1994 dan sekarang berumur 19 tahun. Saya ialah anak bongsu dari 3 adik beradik. Ibu saya merupakan seorang pesara guru.

Mengenai latar belakang pendidikan, saya bersekolah di Sekolah Kebangsaan Langkasuka dan memperoleh keputusan UPSR yang cemerlang. Setelah itu, saya menyambung pengajian saya di Sekolah Menengah Kebangsaan Yan. Setelah 3 tahun berada di sekolah tersebut, saya ditawarkan untuk melanjutkan pengajian saya di Sekolah Menengah Sains Pokok Sena bagi aliran sains tulen. Saya memperoleh keputusan SPM yang agak baik. Kemudian, saya meneruskan pembelajaran saya di Kolej Matrikulasi Kedah selama setahun dalam aliran sains modul I yakni bagi subjek Biologi, Fizik, Kimia dan Matematik. Setelah setahun berada di matrikulasi, akhirnya saya telah menamatkan program matrikulasi dengan jayanya.

Sekarang, saya akan melanjutkan pembelajaran saya di Unikl yang bertempat di Johor iaitu Malaysian Institute of Industrial Technology (MITEC) bagi program Bachelor of Industrial Logistics (Honours) selama 4 tahun dari bulan September 2013 hingga Jun 2017.

Saya memilih untuk menyambung pengajian dalam bidang ini kerana saya dapat melihat bahawa bidang ini mempunyai potensi yang amat besar dengan pasaran kerja yang sangat luas. Bersesuaian dengan penubuhannya di hub perindustrian Iskandar Malaysia, pastinya Unikl MITEC dapat melahirkan lebih ramai tenaga kerja mahir dalam bidang strategik.

Di samping itu saya terdorong untuk mempelajari bidang ini di Unikl MITEC kerana ia sekali gus memperkukuhkan usaha menjadikan Johor sebagai ‘Kota Ilmu Selatan’. Tambahan pula, kedudukannya sangat strategik kerana lebih 400 buah industri tempatan dan antarabangsa seperti Sime Darby, Malaysia Marine and Heavy Engineering (MMHE), Panasonic serta pelbagai organisasi dengan reputasi besar turut beroperasi di sini.

Apabila saya telah menamatkan pengajian saya dengan baik, saya akan mencari kerjaya yang sesuai dengan bidang saya pada masa akan datang demi meningkatkan lagi taraf ekonomi negara Malaysia sejajar dengan seruan Malaysia Maju 2020 serta dapat memperkukuhkan industri tenaga kerja mahir dalam bidang strategik.

Saya juga bercita-cita untuk menaburkan bakti sebagai seorang pensyarah bagi membantu anak bangsa demi agama, bangsa dan negara. Sekian sahaja mengenai perihal diri saya, rancangan pengajian dan kerjaya yang akan saya ceburi. Terima kasih.

#usaha gila cari detail. pheww




In case kalau korang nak tau lebih lanjut pasal UniKL MITEC, boleh klik SINI. It is all about orientation, study, persekitaran and many more :)



53 comments:

  1. tahniah! aku pn smbg blajar kt unikl mitec jgak, bru jumpa sorg membe intake sama :-)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah jugak :) haha, nanti buleh balik kedah sama2.. yey, ada geng. xD

      Delete
  2. Ang dh byaq yuran pngajian kn, ang daftar online x lg? Aku nk daftar xbleh, dia habaq aku xjelaskn pembayaran lg, pdhal duit rm250 n yuran pngajian aku dh byaq dh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aq bayaq dah tw dak, lepaihtu time nk dftr online, dy habaq kata xbayaq lg.. sentap2, aq snd emel truih la kt admistration depa.. depa rply emel aku, depa kta kalau xbayaq lg, kna bayaq dlu hat rm1300 tu.. ni dok tggu depa rply sbb aq attach trus slip hat aq bank in tu

      Delete
  3. Replies
    1. tunggu pi la sat, depi bizi kutt. kutt

      Delete
  4. Replies
    1. diorang rply, ckp kena bayaq dlu rm1300 bru boleh register. then aku send terus slip bank tu, nak tggu diorang nk rply apa pulak

      Delete
  5. lepas tu yng 250 ringgit tu untuk apa ekk...kite kene buat pendaaftaran dulu ke utk mengesahkan yg kite masuk unikl atau kite daftar time 1sept ni ..boleh bg fb ko kat ku x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg rm250 tu utk nk konfemkan kita betul nak masuk situ tak. after rm250 dah settle, smua dokumen dah send smpai diorg ckp semua dokumen complete, bru la bayar rm1300 tu utk sahkan yuran pndaftaran.

      ni fb aq https://www.facebook.com/fatinsyaz

      Delete
  6. Kalu kite dh bayar duit pendaftaran yg 1300 tu..boleh ambil balik ke kalu kite nk pindah u lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. xbleh dh,, sbb dlm surat pjanjian tu dh tulis

      Delete
  7. we ak msok gak unikl.. tpi ak x pham la bla kna bayaq 1.3k.. ak dah sttle rm250.. bole bagi fb ang dak?
    atau email ak liarliar_ryl @yahoo.com dalam fb/ym..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aq cri fb hg tp xjumpak. fb aq facebook.com/fatinsyaz

      Delete
  8. mitec jugak . baru nak buat surat perihal diri . haha . agak lewat nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa, time ni baru semua pakat kalut nak buat karangan.. no doubt :)

      Delete
  9. nak tanya, surat ni kena pengesahan ke tak?

    ReplyDelete
  10. As Salam, auntie nak tanya yea....anak auntie nak sangat belajar di unikl tapi tak tahu bidang apa nak pilih....dia perempuan...,setakat pengetahuan adik la yea... 1) graduan industrial logistik ni yang lepas2 mudah ke dapat kerja lebih2 lagi perempuan? 2) peluang nak sambung belajar ke luar negara macamana yea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. kalau anak auntie tak tahu, bidang logistik ada sangat banyak peluang pekerjaan buat masa ni sebab bidang industri baru nak meningkat di Malaysia. By the times anak autie dah habis study, memang bidang ni yang akan popular pada masa tu. inshaAllah senang dapat kerja kalau pointer lebih dari 2.5.

      kalau luar negara, boleh sambung master atau time degree. boleh masuk asasi dulu, then pointer cantik boleh terus apply mara untuk sambung ke luar negara bagi degree. kalau nak sambung master, make sure pointer 3.75 and inshaAllah akan dapat sambung master bawah tajaan mara

      Delete
    2. Tk atas feedback yea...

      Drp browsing auntie tengok bidang ni lebih kpd kerja di kilang@pelabuhan dan tough jugak utk perempuan.....takut keutamaan lebih kpd graduan lelaki sahaja dak kpd perempuan.....boleh adik komen....maaf sbb auntie byk tanya.....tk.

      Delete
    3. takpa2, masa awal dulu pun, mak saya risau jugak pasal bias laki perempuan ni. sebenarnya , sekarang, syarikat2 besar pun memang ada department sendiri untuk logistik. jadi, boleh pilih samada nak bekerja di seaport, airport, nak buat syarikat logistik sendiri ataupun jadi pekerja yang berada di dalam office. macam roomate saya, sebelum ni dia praktikal di syarikat honda selepas diploma (dalam office) dan dia terus ditawarkan kerja disitu. :)

      Delete
  11. Salam akak. Saya ingin brtanya, essay mara kena buat dlm bahasa melayu ke? atau english? sy bakal masuk unikl mitec. saya brharap akak dapat balas prtanyaan saya. salam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna bm pun boleh,sy dapat mitec jugk,awk intake bulan berapa?

      Delete
  12. Assalamualaikum kak , minta ceduk sikit ye idea .. hehehe ,, terima kasih ..

    ReplyDelete
  13. senang sikit keje.takpayah pecah pala pikir ayat.otak pon dah berhabuk dah ni dah lama tak guna,Thanks kak haha xD

    ReplyDelete
  14. Boleh type or kena tulis tangan?

    ReplyDelete
  15. Thank u..snang skit keje...sy pn ambk industrial logistics kt unikl mitec :)

    ReplyDelete
  16. karangan ni mmg kna cop jgk ke?

    ReplyDelete
  17. time orientasi dan minggu induksi mara sama x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sama ja. sebab kat mitec pun kami panggil MSR ; minggu silaturrahim

      Delete
  18. This is amazing! Visit http://clashofclanshelper.com/ - you receive free Clash of Clans gems instantly! Everybody uses this now! (V4R8ZwybEU)

    ReplyDelete
  19. thanks dik..da lama dah tak buat karangan ni..ada idea sikit nak mengarang ni..:)

    ReplyDelete
  20. nak tanya sikit,mara minimum pointer untuk pinjam mara berape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. minimum 2.5 untuk student biasa, 2.0 untuk student yang sebelum ni anak mara macam mrsm, poli, kolej mara.

      Delete
  21. thank u oc tinsyaz... senang sikit nak buat karangan niee.....

    ReplyDelete
  22. karangan mara boleh type ke? atau guna tulisan tangan?

    ReplyDelete
  23. nk tnye.. borang bahagian c untuk pendaftaran pelajar baru.. ade kene pegi persuruhjaya sumpah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah, selalunya procedure sekarang kita boleh buat time orientation week, akan collect duit. Tapi kalau nak buat awal pun boleh jugak

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...