Sunday, 13 July 2014

Review on UniKL MITEC, Johor. Industrial Logistics.

Assalamualaikum.

Ofkos ah korang kena biasakan diri tengok logo ni kan, miahahaha. Ni aku rajin nak buat review ni bukan senang hokkeyyy, semangat auu iolls pakai jersey Mitec sambil taip entri ni. HAHA. Ni betul tau, aku pakai jersey biru merah tu. Well, Johor ni t-shirt dia tak variasi lansung, semua kaler biru merah ja.. ==" Please TMJ jangan saman iolls, iolls orang susah. Iolls cuma cakap jujur je ni, hihi. xD Serious post ni panjang sesangat dan aku harap semuanya merangkumi persoalan-persoalan yang ada dalam otak korang. 


PERSEKITARAN DI UNIKL MITEC

Ok, korang boleh dulu usha-usha gambar-gambar yang aku letak ni. Sebenarnya la kan, bila korang masuk entri ni, make sure internet laju, baru boleh view gambar-gambar dalam ni tanpa menghadapi sebarang stress dan depression overload sebab aku nak letak gambar banyak-banyak. First of all, lupa nak bagitau, maaf la kalau entri ni campuq huruf Q banyak sangat. Oh ya, sorry kk kalau aku bahasakan diri sebagai aku, sebab aku orang Kedah kutt, and you can call me Kak Tinsyaz. :)


Yang sign arrow tu menunjuk ke arah bangunan bilik tutorial.

Tempat ni nama dia, courtyard yakni laluan pejalan kaki. Macam rumah telitabis hokkeyyy!!

Yang kaler kuning tu adalah library, tapi tak banyak buku sangat la.. *kecewa*

Yang depan tu bahagian admin, ada kaunter akademik, finance.

Ni ialah parking untuk lecturer.. Depan sana tu ada tasik. Tapi takleh mandi la... =="

Ni ialah dewan. Tadaa, korang akan daftar kat sini masa hari first. Lalalala~
It's have been a year. Masihkah kau ingat? Tak ingat?
Tadaa, operasi mencabut rumput time aku orientasi dulu-dulu. HAHA.
Masihkah kau ingat? Uuu, bila sedih, aku suka lalu sini, ni ja memori time MSR masa aku masuk dulu. 
Kumpulan Tok Gajah. Kekeke~ Banyak lagi gambaq sebenaqnya. xD


 So far, aku boleh cakap Mitec ni cantik jugak la. Tambah kalau students baru kan, ofkos akan ada session nak selfie kat couryard. Berani jamin la, sebab tempat ni memang saujana mata memandang. Pui~


HARI PENDAFTARARAN DI UNIKL MITEC

Yang ni ofkos penting, time aku daftar dulu-dulu, aku sampai Mitec pukul 12.30. Memang tak nampak macam hari pendaftaran lansung sebab gloomy semacam. Aku dah pernah jadi OC (orientation committee, fasilitator) dah 2 kali setakat ni. Memang menarik. Yang latest ni, aku incharge part dokumen, collaberation with Kak Hajar. Hee, I loike Kak Hajar much much much! 

Make sure sesapa yang mendaftar hari tu, pakaian mesti sopan k. Pastu pastikan bawak barang-barang and dokumen yang diperlukan. Jangan lupa! Pastu kan korang kena fotostat sijil, sila sahkan sijil tersebut. Dan kalau boleh, lengkapkan semua bahagian termasuk bahagian cop pesuruhjaya sumpah dengan bahagian pemeriksaan kesihatan. Ingat, bawak jugak segala dokumen yang asli seperti IC parents, IC sendiri, sijil lahir, dan sila bawak salinan slip bank berserta slip bank yang original. Ni semua aku dah pesan ni, kalau salah satu stuck, memang nanti akan menyusahkan diri sendiri. Baik korang pilih untuk susah sekarang berbanding susah nanti-nanti, sebab korang perlu completekan semua benda tu dalam masa 2 minggu dari tarikh pendaftaran.

Then, untuk parents yang divorce ataupun yang dah kematian parents, bawak sijil penceraian dan sijil kematian. Tolong jangannn lupaa. Untuk parents yang divorce, just letak dokumen-dokumen parents yang korang stay sekarang. Tapi, lengkapkan jugak detail bahagian abah/emak kau yang dah divorce tu (ada dalam borang). Gambar kalau boleh, bawak lebih dari satu.

Actually, korang kena bayaq RM250 tu untuk sahkan yang korang nak masuk Mitec, dan korang bayar terus duit pendaftaran yang seribu lebih tu menggunakan slip money order. Sebenarnaya, korang boleh bayar duit pendaftaran tu time hari pendaftaran, tapi prosedur akan jadi lagi-lagi-lagi rumit sebab kaunter tu yang akan crowded. Jadi kalau korang bukan jenis yang sabar menunggu, better bayar siap-siap sebelum pendaftaran sebab after tu, terus korang boleh check in hostel.

Pasal pendaftaran online, kebanyakan students UniKL mesti akan bermasalah untuk melakukan pendaftaran online walaupun korang dah settlekan semua bayaran. Jangan risau, korang datang je dewan time hari pendaftaran and korang bawak slip bank tu. Bagi yang dah settle pendaftaran online, nanti korang akan terus ke hostel, korang ikut je apa yang OC kat pondok pak guard tu cakap.  


MINGGU SILATURRAHIM / MINGGU ORIENTASI UNIKL MITEC

Frankly speaking, aku bukanlah ramah gila-gila, unless kalau aku kenal orang tu dengan rapat. Untuk start conversation, actually aku pakai taram je, kalau aku yakin aku kenal orang tu, memang aku tegur. Selalunya la. Dan, aku sangat benci minggu orientasi, serious. Sebab? Sebab aku takdak kawan yang aku memang dah kenal masa mula-mula masuk Mitec ni. And I really hate minggu orientasi bila talk belungguk padahal aktiviti ciput je. Tapi apa yang aku perasan, after orientasi intake aku, orientasi selepas-selepasnya sangat best. Time aku asyik 'operasi melekat' ja, boring betul. And yes, 'tepuk-tepuk sayang'. Keh, aku tepuk sayang depan Tajul masa orientasi, muka dia tahap segan. Ah, kisah pulak aku masa tu, no hard feeling kk, kau sape??!! *emo*

Bawah ni, orientasi yang baru-baru ni untuk intake diploma. June 2014. Em em, aku tak siapkan lagi report minggu orientasi depa ni. ==" Gambar bawah ni, semuanya dari Checkpoint 4, checkpoint aku lerww tuuu. Well, dari sem lepas, denda kat checkpoint aku seharusnya sideroll. Yela, korang silap rrr, aku budak JPAM kutt, ofkos la kasi taff sikit badan korang yang lengai manja tu. Wkwkwkkwkwkwk xD

Actually, time orientasi ni memang diwajibkan semua students perempuan beragama Islam untuk pakai tudung. And baru-baru ni, alhamdulillah dapat berita budak yang free hair sebelum masuk Mitec dah start pakai tudung, pakai stocking, pakai handsock and pi surau walaupun dah habis orientasi. Hee~ Ada sorang adik tu tanya aku, "kak, nak jadi OC memang kena pakai tudung labuh ke?". Hei, menghiburkan okkk soalan dia tu, haha.

My name tag. Heh, OC Tan Siew Keng lahhh sangattt xD


Yang kiri tu nama dia Hanim, budak Kedah. Yang tudung merah pun. In case korang budak Kedah, rilek ja cakap Kedah. Takyah dok segan laa, nanti depa yang terikut dengan loghat kita. Hee~

Group paling sporting.

Yang depan tu, OC. Aisah, Kak Mimi dengan Kak Farhana.


Welcome to Checkpoint 4!

Tadaaaa!!~

Explorace makan roti. Time aku takdak kk explorace camni. Boring betul masa aku dulu -.-"

Setelah berhempas-pulas, seharusnya para OC perlu enjoy jugak kann!! Steamboat time. :)


So far, minggu orientasi sekarang ni sangat best. Sebab banyak aktiviti luaq berbanding time aku. Time aku just ada gotong royong, pi tasik depan tu, dengan menara bendera ja. Tu pun menara bendera la yang aku rasa paling enjoy pun, time tu la. Time tu.. =..="


BILIK DI UNIKL MITEC / KEMUDAHAN DI UNIKL MITEC

Gambar bilik bawah ni, gambar time aku semester 1. Yela, masuk semester 2, bilik aku tunggang langgang toksah nak cakap la kan.. Selalunya kalau intake degree, students akan dapat bilik 4 orang dan yang paling best, perabot (katil, locker, meja study ; aku taktau nak tuleh benda ni sebagai apa, jadi aku letak perabot la kan ==") semuanya diperbuat dari kayu dan sangat memuaskan hati. Locker dengan meja, memang besarrrrr weiihh. Tapi aku still tak puas hati dengan katil, pendek semacam. Ataupun aku yang tinggi sangat. ==" Dan ada jugak bilik 2 orang ja untuk students lama dan selalunya students diploma pun dapat bilik 2 orang. Time aku, dinding kaler peach okkk. Tapi start intake September 2014 akan swap hostel, jadi siswi akan pindah ke hostel siswa yang buruk tu. Opss!!

By the way, soalan ruji yang akan ditanya kat aku, pasal barangan elektrik. Well, korang pastinya boleh bawak heater, iron, laptop serta printer. Time semester 2 baru aku start bawak printer hasil dari duit MARA. Hewhew, tapi kan, nanti korang kena bayaq la duit daftar barangan elektrik, nanti admin akan bagitau kat korang semua. No rice cooker and toaster please, nanti korang akan kasi fius takleh berfungsi, menyusahkan kkk!! Tapi korang jangan risau, iron ada disediakan, kau cari je, mesti ada punya satu bilik iron. Water heater dan water cooler ada kat tingkat bawah. :)

Pasal lain-lain, tong sampah dalam bilik, penyapu, penyodok sampah, corkboard, alatan basuh pinggan, rak buku, ofkos tak disediakan and korang kena bawak sendiri. Aku still ingat, masa first aku masuk Mitec, memang meroyan habis sebab dalam bilik takdak corkboard. Yela, ittew sukeww tampal-tampal notes. 

Ni cermin actually. Dalam locker.

Tempat aku time sem 1. Time sem 2 pun tempat yang sama, tepi dinding, B320F.


Agak tersusun la time sem 1. HAHA. Mafla Palestine beli masa study kat matrik untuk pakai time  Malam Palestine KMK 2013. 

Aku suka beli 'objek' tu bila aku achieve something yang aku target. Sebab sebelum start study, aku akan shake dulu, memandangkan aku selalu lupa bila kali last aku study. Kalau aku dah lama tak shake, maknanya aku tak study dalam masa terdekat tu.


Kemas kan, well. :D
Diingatkan, hanya pelajar tahun 1 yakni semester 1 dan semester 2 yang diberi jaminan untuk dapat hostel. For the rest, korang kena aktifkan diri melibatkan diri dalam aktiviti di Mitec ni, tapi tu la. Sedih bila budak Kedah ramai yang tak dapat hostel.

Diingatkan, sebagai orang Islam, tolong tolong tolong bawak al-Quran dan baca setiap hari sebelum pi kelas. Kalaupun takleh satu juz, satu surah femes pun, satu ayat dengan translation pun jadi la. Tolong, kita dah besar, al-Quran ni akan guide kita, tolong berpegang dengan al-Quran, frankly speaking. Aku bukan bajet baik ke ape, tapi selalunya ramai yang tak bawak. Menyedihkan betul...


PEMAKAIAN DI UNIKL MITEC

So far, aku rasa alhamdulillah ok, walaupun tak semantap time kat matrik sistem kat sini. Kad matrik pun dapat time nak final exam, menyedihkan hokkeyy!! Kelas pun kecikkkkkk ja, tapi alhamdulillah. Kalau aku compare dengan matrik, ofkos Mitec ni memang kalah teruk. Tapi tu la, aku bukan jenis compare, nanti rasa tak bersyukur, sebab selalunya Allah letak kita kat satu-satu tempat ni, mesti ada sebabnya. Ada hikmahnya. Persekitaran kat sini memang terkawal. Masa awal tu, aku bajet Johor ni tempat yang sosial habisan. Memang aku ingat ramai jela yang freehair kat sini. Tapi salah jangkaan aku, kat sini ramai ja yang bertudung labuh, berpurdah, berkopiah. Serious! Note, kalau korang nak join usrah (keluarga), samada Love Circle, mahupun Usrah Ikram, korang boleh mesej akak kat Facebook inshaAllah (perempuan sahaja). Usrah ni bagus untuk students, tambah-tambah yang jauh dari family, kalau nak tau lebih lanjut, boleh tanya kat Facebook akak k. :)

Kalau korang google, korang akan dapat tengok dress code UniKL. Memang sesak nafas aku baca kat situ pasal dresscode, yela mengalahkan matrik, dahlah no jeans!  ==" (time tu.. HAHA) Tau tak, first time okayy aku beli slack. Sebelum ni, aku ada satu ja seluar slack untuk aktiviti rasmi time sekolah. Meroyan aku time tu, strict tahap kutt. Ni dah mengalahkan sekolah, ceh. 

Kan, sakit hati sikittt kan?

Tapi jangan meroyan dulu, chill k. Meh Kak Tinsyaz nak cerita. Sebenaqnya, dalam Mitec ni ada banyak zon. Baca kan Zon A kat atas tu, tu maknanya zon bahagian administration. Kalau korang nak pergi kaunter finance, akademik, jangan la pakai dress code macam atas tu. Selain dari tempat tu, korang dibenarkan pakai jeans tapi jangan koyak-koyak, heels, round neck pun dibenarkan tapi pakai jacket kat luaq tu. Jacket tu nanti korang akan dapat, and jacket terbaru tu kaler maroon.

Jadual, ada yang pack, ada yang tak. Time semester 1, jadual aku taburan dia agak ok. Masuk ja semester 2, pergh gilaa ahh. Kat sini hari Ahad ada kelas tau, Johor kan. Hari Ahad aku takdak kelas, malam ada satu kelas ja. Hari Rabu dari siang sampai malam takdak kelas. Tapi hari selain tu, jadual memang bersusun teruk.

Pembelajaran kat sini ok ja. Nak kata tiptop pun, biasa-biasa. Ada lecturer yang rigid, ada lecturer yang sporting habis, macam Encik Sallaudin and Sir Rayner, terbaiikk! Jangan ponteng kelas tau, 3 kali kau ponteng, habis ah kau, nama kena blacklist takleh masuk final exam baru tauu!! Baru-baru ni, ada students mesej OC, dia cakap dia takleh pi kelas haritu, bagus sungguh, HAHA.

Kat Mitec ni, kalau uniform, ada JPAM ja. No Palapes, Pulapol, and Suksis. No and no! Semester 1, aku diwajibkan untuk ambik JPAM, then semester 2 memang terpulang samada nak sambung atau tak. By the way, tak semua orang kena ambik JPAM, nanti korang akan dapat tau samada korang kena ambik subjek tu atau tak. Tapi, sebagai nasihat, in case korang dapat JPAM, sambung jela sampai habis. Bak kata pepatah, 'bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian'. Ya, memang training dia agak taff, tapi korang akan ditauliah sebagai Leftenan Muda. Hello, korang kena panggil aku puan kk once aku dah tauliah nanti semester 5, hewhewhew. xD Korang akan dapat elaun setiap kali korang pi pertandingan. 

Bagi aku, elaun tu kepentingan jugak tapi tu bukan motif sebenar aku sambung JPAM. Aku sambung disebabkan plan jangka masa panjang. Tak, korang try bayangkan, nanti korang kawin then suami korang tak kasi korang kerja berat-berat. Mati la nak dok rumah sepanjang masa, tu sebabnya. Lagi satu sebab, maybe nanti aku boring bekerja, aku boleh masuk training budak baru. OK, settle kes JPAM.


PINJAMAN MARA DAN PENDAHULUAN MARA

Pendahuluan MARA, aku tak ambik, jadi memang aku takleh nak sembang kencang la.. Tapi yang aku tau, bila korang ambik pendahuluan MARA, duit elaun kau akan ditolak RM100 setiap bulan. Menyedihkan jugak la...

Korang kena tulis karangan pasal pinjaman MARA, ni contoh. Tekan SINI. Aku perah otak k buat karangan tu, tapi junior pakai main sebat je. Hei, korang kena bayaq aku tau bila dapat first elaun, tak kiraaa!!!

Pasal MARA, korang tolong tolong tolong rigid pasal ni. Yela, korang nak pinjam RM86,000. Banyak kosong kk, jadi for sure cara pinjam dia punyalah payah. Macam aku haritu, aku kena balik kedah untuk settlekan pasal setem hasil dan cop pesuruhjaya sumpah untuk borang MARA. Note, borang MARA dengan borang pendaftaran tak sama tau, nanti korang akan dapat briefing pasal ni bila korang dah start dengar taklimat MARA time orientasi.

Pinjaman tu, korang dapat elaun setiap bulan. Setiap bulan akan dapat RM580 (if not mistaken), sebab kita berada di Zon B, jadi jangan compare dengan elaun bebudak MFI (Malaysian France Institute). Dan once kau diluluskan pinjaman MARA, korang disahkan sebagai orang kaya baru, HAHAHAHAHHAHAHAHA. The best part. 

Tapi, kau kena ingat, duit MARA hanya akan dapat time hujung semester 1. Dia akan kasi bulky terus RM4000 something. Yela, korang sem 1 ada 5 bulan, 1 bulan dapat RM580 x 5 bulan, dah jadilah ribu raban. Dan kau kena ingat, tu duit PINJAMAN. PINJAMAN ok, jadi kau kena sedaq diri, jangan boros melainkan la kalau kau for sure boleh dapat 4 flat setiap semester and jadikan pinjaman tu sebagai biasiswa. Start ja semester 2, korang akan dapat duit laptop RM2000, yang tu untuk korang yang takdak lagi laptop. Kalau sapa yang dah ada laptop, bawak-bawak la menabung duit tu. Start semester 2, inshaAllah kau akan start dapat duit elaun bulanan seperti yang sepatutnya.

Pinjaman MARA ni best, sebab kalau setakat sekarang ni, bila CGPA last kau time graduate tu melebihi ponter 3.50, inshaAllah pinjaman tu akan ditransform kepada biasiswa. Kalau pointer kau 3.00 dan lebih, korang kena bayar 10% dari pinjaman korang tu. Untuk GPA final exam, in case kau dapat bawah 2.00/2.50 (if not mistaken) untuk kali pertama, kau akan dapat amaran. Kalau kali kedua GPA kau bawah 2.00/2.50 (if not mistaken), dengar kata akan digantung pinjaman MARA hinggalah kau dapat cover pointer korang.


PEMBELAJARAN DI UNIKL MITEC

Once kau masuk universiti, kau kena ingat ni bukan sekolah. Ingat! Cara pemarkahan pun tak sama macam sekolah. Kat Mitec, kau kena alert masa hari first lecturer masuk kelas. Lecturer akan kasitau Course Mark. Apa tu? Course mark tu markah korang berdasarkan test, quiz, project, presentation. Markah tu selalunya merangkumi 60% and the rest 40% tu untuk final exam. Jadi apapun, korang memang kena skor siap-siap course mark tu, supaya nanti time exam kau kena topup sikit lagi ja untuk score.

Bila masuk sini, korang kena pastikan niat korang betul. Bukan sekadar nak ada degree, bukan sekadar nak jumpak kawan baru, cari calon nak buat isteri. NO! Kalau tu ja solely niat korang, sila perbetulkan niat korang siap-siap. Jangan lupa apa tujuan kau masuk sini, ingat tu. Once kau nak ponteng kelas, ingat mak bapak. Ingat korang kena bayaq RM86,000 kalau takleh skor. Tu motivasi untuk study tuuu..

Korang akan jumpak macam-macam jenis orang kat sini, jadi hati-hati. Paling common, bila dapat duit MARA, korang akan nampak kawan-kawan korang akan keluaq enjoy shopping merata. Jaga-jaga. Sebab tu aku pesan, ingat balik motif kau masuk study sini. Ada jenis yang setiap minggu keluar outing pi shopping, jadi kalau kau bukan jenis tu, pandai la jaga diri. Bukan nak kata jangan outing, tapi berpada-pada. Ambik masa hujung minggu tu untuk study, lantaklah kalau orang nak kata kau bajet rajin ke ape, tapi kalau kau nak berjaya, kau kena set the priority. Macam aku sendiri, aku sangat jarang outing, tapi time study week masa final exam, memang aku akan outing untuk prevent stress overload, serious. Kau jangan risau part transport, kat sini ramai orang buat kereta sewa. Depan bilik ada tampal advertisement in case dia ada jual something or buat any service like printing atau kereta sewa and all the price is so affordable.. Sangat.. :)

Pandai pilih kawan pun satu perkara yang penting. Sangat penting. Kau kena pastikan yang kawan-kawan kau ada target untuk berjaya, bukan sekadar dapat course mark 40% pastu dah lulus, then terus malas study. Susah macam tu. Kalau kawan-kawan kau jenis yang enjoy ja, taknak study, memang susah. Yang baik ikut, yang tak baik jangan ikut. Paling baik, buat study group pun ok. Make sure memberi, bukan sekadar menerima. Kalau kau masuk study group semata untuk dengar apa yang orang lain cakap, percayalah, korang akan senang lupa melainkanlah kau memang genius. Pastikan sebelum masuk study group, study sorang-sorang dulu, fahamkan. Ni study group aku.

Kak Mai and Kak Tin Suhada

Jijan and Kak Tin Nazira.

Memang la nampak macam rasis sebab study group aku ada 8 orang ja, tapi takkan nak buat sampai 15 orang. Tu bukan study group tu, tu namanya kelas. =.="

Dan kalau kau dapat pointer 3.50 dan ke atas dan dapat gred Bahasa Inggeris sekurangnya gred C+, inshaAllah kau akan diraikan dalam majlis rasmi yang dipanggil sebagai Dean List award. Award ni ada sekali ja untuk setahun, kalau kau dapat dean list sesi Januari dan September, kau akan dapat 2 sijil time award tu nanti.

Ni contoh sijil dari UniKL Mitec.
Dan kat sini ada program ISEM iaitu pertukaran pelajar ke oversea. Menarik kann.. Tapi, tapi, untuk kos Industrial Logistic, dia nak pointer 3.75 minimun dan untuk lain kos engineering perlukan pointer minimum 3.50. Nanti dia akan bukak application untuk sesiapa yang berminat dan program ni selalunya untuk pelajar semester 5, 6 dan 7 dan korang boleh pilih mana-mana universiti yang ada dalam pilihan yang disediakan. Best kan?


KOS INDUSTRIAL LOGISTIC DI UNIKL MITEC

Ni final, kos industrial logistic. Aku pun taktau kos apa sebenarnya, tapi memang aku masuk Mitec by ikut kata hati. Tak buat istikharah, sebab aku yakin dengan pilihan aku, bukan 50-50. Tau kan, ada dalam perang Khandaq, Rasulullah tak buat istikharah samada nak korek parit atau tak, tapi terus mengarahkan para panglima untuk korek parit tu, sebab Rasulullah yakin tu pilihan terbaik untuk masa tu.

Sebenarnya, ramai tak tau pasal kos ni. Ok, kat Mitec ni ada 4 kos which is 3 engineering dan 1 bukan engineering. Yang 3 lagi tu ialah Quality Engineering (QE), Instrument Control Engineering (ICE) dan Facilitating Maintenance Engineering (FAME). 

Back to the topic, Industrial Logistics dikenali sebagai IL dan majoriti students kos ni adalah perempuan sebab lelaki memang dominate untuk kos engineering. Kos ni bersangkutan dengan pengangkutan barangan, import export barang, shipping, airfreight, seaport, airport, kastam, dan ekonomi.

Memang sekarang tak famous sangat, tapi tahukah anda, kos ni akan jadi famous by the times korang dah habis study sebab ekonomi negara pun memang bergantung dengan import export. Tak semua kos ni kena duduk kat warehouse, kat port, tak semua. Ada ja kerja dalam pejabat, dan setiap company ada department untuk Logistics. Pasal dapat kerja atau tak, sebab IPTS, kau jangan risau. Kalau pointer kau rubbish, even kat IPTA pun kau payah nak dapat kerja. Dan kalau pointer kau shining semacam walaupun kau IPTS, ofkos senang ja dapat. It is all about rezeki. Yang banyak orang meroyan pasal UniKL tu, sebab pointer agak kelaut pastu salahkan UniKL sebab tak dapat kerja. Salah tu...

Soalan general, better korang comment je bawah tu supaya takdak la orang lain tanya soalan yang sama banyak-banyak kali.

And aku harap sangat, post ni agak membantu korang. Sekian terima kasih. :)

158 comments:

  1. Woah . Terima kasih . Mantap dan padu penulisannya !
    Dan , boleh buat post pasal QE ? hehe
    I've been searching alot about QE tapi semua kurang memuaskan hati .
    Harap post QE semantap ini .

    Insyaallah , Intake Sept '14 ((:

    ReplyDelete
  2. Dekat unikl belajar fully english tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silibus fully English tapi depends on lecturer jugak. Mostly xfully English, 70% English. Mix

      Delete
  3. Salam. nak tnye. Dkat borang pendaftaran pelajar baru, bahagian surat akuan pembiayaan pelajar, kene ad tandatangan pelajar dihadapan pesuruhjaya sumpah kn. Macam mane proses dy and kat mne nak dptkn cop pesuruhjaya sumpah tu ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. just pergi kat mahkamah then cakap nak cop pesuruhjaya sumpah. jangan lupa bawak duit kk, tapi tak ingat kena bayar berapa ringgit :D

      Delete
    2. Nk cop pesuruhjaya sumpah tu kena mesti dtg dgn parents ke. Klau dtg sorang boleh x ?

      Delete
    3. time saya haritu, ada sorang tu, parents datang sorang tak bawak anak. then pesuruhjaya sumpah tu suruh bawak anak sekali sebab dua-dua kena ada time nak sign tu on the spot

      Delete
  4. Salam..saya nak tnya pasai dobi.di sana ada sdia dobi atau kna basuh sndiri..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Time sem sebelum ni memang ada mesin untuk hostel siswi tapi takdak mesin kat hostel siswa. Memandangkan time sem sept kali ni akan swap hostel, saya pun tak berani jamin sama ada akan bawak mesin tu sekali ke hostel baru atau tak. :D

      Delete
  5. Terima kasihla kak bab bg sikit review psai mitec ni..saya ni bakal jd student intake sept 14 kos logistik.x tau prasaan mcmna.takut ada x sabaq da sedih da gembira da mklum x penah dok jauh2x..tp dh tuk future kn redah je la.kalu kak still study kat sana harap2 leh jumpa kat sana.wassalam
    p/s: kalu da yunk sma amik degree logistik sept ni ,kenai2 kn diri la ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. No biggie la dik. Dulu akan pun sama je macam awak semua. Google sana sini pasal Mitec tapi tak dapat info yang macam akak nak. Tu yang cuak semacam.. Lagipun sebelum ni banyak tukaq tempat study tapi semuanya dalam Kedah. Biasa la tu.. InshaAllah akan kenal nanti :)

      Delete
  6. Btol ke xde palapes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat unikl mitec memang takdak palapes. yang ada just jpam ja.

      Delete
  7. Salam.nak tya cikit pasai pendaftaran elektrik.selalunya byar brapa?ikut bulan? And kna bayar ikut bilangn brapa barang elektrik ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Start sem lepas, untuk laptop dengan printer memang dah tak kenapa bayar. Kira free. Then yang nak kena bayar macam iron, heater, and benda elektrik yg bukan kategori barang terlarang. Barang terlarang tu macam rice cooker, toaster. Bayaran ikut kategori, nanti pihak admin akan release dalam e-citie (web untuk student). Bayaran dikenakan ikut setiap semester.

      Delete
  8. salammm...sy azwan, sy bkal student unikl intake september 2014 course industrial logistics..blog awk byk beri informasi utk student2 bru mcm sy...nk id wechat bleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. hai azwan! maaf, saya takda wechat :D

      Delete
    2. Nk tye la...pakaian utk student lelaki utk course industrial logistic mse g klas kene pkai ap? Tshirt kolar ataw kemeja dgn tai? Sluar jeans bleh pkai x?

      Delete
    3. pakai biasa ja.. jeans dibenarkan tapi bukan jeans koyak-koyak. baju berkolar pun boleh pakai. kalau nak pakai t-shirt biasa, kena pakai jacket unikl di luar.

      Delete
  9. Salam..maaf kalu saya ni byk tnya sbb ada byk kemusykilan.saya nk tya psai pindah kredit(bagi pelajar yg ditawarkan ke program bachelor shj) ni apa mksd dia? And untuk yunk amik program bachelor IL kna amik ujian penempatan matematik (umpt) ka? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Transfer credit just untuk student degree yang sebelum ni dari program diploma. Kalau awak dari form6, awak tak boleh transfer credit. Program degree ni 4tahun. Transfer credit ni maksudnya, sebelum ni sorang tu dari diploma then dia dah belajar certain subjek2 yg ada dalam silibus degree sebelum ni masa diploma. Then, dia boleh transfer credit which means tak perlu dah belajar subjek yang sama time degree dan program degree dia boleh dikurangkan dari 4tahun ke 3 tahun atau lebih sikit. UMPT ni just untuk intake diploma. Jadi intake degree memang tak perlu pun UMPT. :)

      Delete
  10. Alhamdulillah. Baca entry akak rasa macam dah pergi pre-briefing dia dah. hihi. Jumpa nanti kakak senior :)

    ReplyDelete
  11. Salam. Akak untuk pinjaman mara, gaji ayah saya lebih daripada 4000 sebulan. Memang tak ada harapan ke? Ada tak rakan lain yang dapat walaupun gaji parents macam tu? Saya takut saya tak dapat mara lah. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. kalau pendapatan tahunan parents awak rm150k ke atas, kebarangkalian nak dapat loan mara amat tipis. pendapatan tahunan.

      Delete
    2. Oh. Die ikut gaji kasar kan? Saya kira2 dalam tahunan adalah RM100,944. Still ok la kan?

      Delete
    3. still ok. mara terbahagi kepada banyak kategori. mungkin awak akan dapat full pinjaman, atau separuh pinjaman. nanti akan diterangkan semasa minggu orientasi

      Delete
  12. salam, ujian penempatan matematik bgi student dgree mcm mne ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. student degree takda ujian mathematic

      Delete
    2. maafkan saya. start intake september 2014, pelajar degree dihendaki menduduki ujian matematik. kalau awak lulus 40%, awak dah tak perlu belajar subjek matematik masa semester 1.

      Delete
  13. Salam..saya ni dari penang..bleh tak tolong cita macamana nak pergi ke senai airport dari unikl mitec n dari time nak balik..dari senai airport ke unikl mitec?? Saya buntu sebab x pernah buat sebelum ni..guna tambang murah..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. call teksi, bagitau nak pi senai. yeayy, settle :)

      Delete
  14. Untuk subjek co-curiculum boleh terangkn x untuk culture 2,rakan masjid 2,career guidance 2,sports management 2 dan personal financial management? Harap boleh bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kitorang dedulu takdak pun subjek koko camni. hm hmm.

      Delete
  15. Untuk parent hantar pos laju nak kna pkai alamat unikl kan? No id ngan kos nak sertakan sekali x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah sertakan. nanti just pick up barang pos kat pejabat HEMS siswa.:D

      Delete
  16. Salam,
    I am soon coming to Uni KL MITEC as an exchange student and I would really appreciate it if you could guide me about living on campus for females? I am really confused about packing my stuff (what to take with me and what to leave). Does the campus have convenience stores from where we can shop for essentials later? and also what are the means of travel from the university to the shopping areas in the city? do you travel to those areas often? Sorry to bombard you with so many questions, I am just too excited and confused at the same time about making travel arrangements :) Thanks in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. welcome to UniKL MITEC. just bring whatever that you wanna bring. btw, you can buy other things when you reach here. . we have shop, and we have comfort room too :) don't worry, we will guide you later :)

      Delete
  17. Assalamualaikum Ujian penempatan Math tu soalan berkaitan basic math ataupun math tambahan ? huhu risau laa sbb dah lama tinggal subjek ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinsyaz! kami tlg jawab noh. hihi. for ujian matematik xsusah. senang ja. study math spm. hihi.

      Delete
    2. haha, bagus anonymous ni.. xD

      Delete
  18. salam.. sy dri kedah.. sy bkal student unikl pda jan 2015.. sy nk tnya kos industrial ni swasta kew kerajaan.. sebb kebnyakan org ckp kos sy dpat ni swasta

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. swasta ada, kerajaan pun ada.. jadi jangan risau.. peluang pekerjaan semakin cerah tau untuk kos ni :)

      Delete
  19. Salam. Sy student kolej mara kulim. Baru nk abes pkse pspm1. Dlm hati ni risau xlps matrik. Boleh cte skit mcm mana pmbyrn utk masuk unikl?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. once dah dapat tawaranau betul2 nak masuk unikl, kena transfer rm250 sebagai confirmation. confirm untuk terima tawaran tu, bermaksud nak booking tempat . then, bila nak dekat pendaftaran tu, bayar sekali lagi duit ribu-raban untuk duit hostel and yuran semester :)

      Delete
  20. alhamdullilah...lps bace post nie bru la rse tenang cikit...klu x rse x sedap ati je... terima kasih banyak2.... nie nak tanye cikit yg pasal nak buat pinjaman nie kite settle kan time pendaftaran ke or ade time nye ?.... tersangat la confuse psl pinjaman nie..... mohon penjelasan (^_^) - bakal student unikl mitec jan 2015 kos IL-

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang pasal pinjaman mara, awak akan diajar untuk apply time dah masuk mitec.. dalam 2 minggu lepas pendaftaran macam tu.

      Delete
  21. utk yg nk amek course baru offered kt sne ade few pros and cons. ni bkn tmpt utk gain skill tpi theory klo utk course bru la(ICE & FAME)....so far brg lab bru nk msuk (tu pun brg limited) aihhh, better buat NDT certificate ( kos blaja dh nak sama). tapi most of the lecturer yg ajar both courses ni specialized in their own field study...yg dh berumur mostly superb & bnyk experience/knowledge in industry EXCEPT yg bru fresh graduate(ade la sorg tu,sedih,marah,lawak la rase time blaja ngan die) tapi bkan semua lecturer fresh graduate cmtu,just a few... sume tu till this post...

    ps: Don't Believe 100% All The Marketing Information(dari mane2 event MARA k mane2 lagi la sbb marketing ni sembang je lbih) pasal engineering course kt sini Or end up menyesal..dtg tgk jelah dlu klo boleh..not a single day pass without i'm regretted my decision to be here..all because of the marketing strategy made by dorg ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. so true!! no doubt for engineering course. so far logistic ok sebab most lecturer memang berpengalaman dalam bidang industri.

      Delete
  22. Assalamualaikum.. nk tanya kiranya byar RM250 utk booking tmptkan lpas tu msa dtg byar RM1000+ tu yee.. utk yuran yg 7.5k tuu bila dpt pinjaman MARA baru bayar yeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.. ya bayar rm250 tu dulu.. then time baru nak masuk mendaftar, bayar rm1250 tu pulak.. yang rm1250 tu bayar lewat sikit sebab bimbang kalau tetiba tertukar fikiran saat last, then duit dah tak boleh claim dah. yang rm7.5k tu, once dapat mara, kita tak perlu fikir pun. dia akan deduct siap2 duit tu dari akaun kita.

      Delete
    2. yg saya pelik tu dia kata kat borang tu yuran pendaftaran RM1610 byar sbelum 16Jan2015.. sedangkan daftar masuk 25Jan15..

      Delete
    3. kalau macam tu, follow apa yang dia cakap. mungkin cara pembayaran yang baru sebab sebelum ni tak mention macam tu pun

      Delete
  23. Assalamualaikum
    semasa hari pendaftaran nanti parents sye xdpt attend.
    so macam mana yer kalau salinan asli ic parents tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. kalau macam tu, awak bawak yang salinan fotostat. kalau orang tu tanya, cakap parents tak datang :)

      Delete
  24. Nice sharing. Tq! Kat sana ada HaluanSiswa tak? Mcmana nk join usrah/halaqah? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini takdak haluan. tapi ada pembina, Ikram n usrah bawah kelab. nanti inform saya bila awak dah masuk sini, kalau awak nak join :)

      Delete
  25. Assalamualaikum senior :p
    Nak tanya,mcm saya course BIL ada x buku2 refrence yang boleh bawa siap2 dari rumah.Kalau ada,boleh nyatakan buku2 yg macamana.Terima kasih in advance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. buku2 memang takda. cuma nice jugak kalau bawak buku addmath form4 n form5. :)

      Delete
  26. Salam. Nak tanya, ada tak kawan2 akak dari politeknik (dip kejuruteraan awam) yang sambung ijazah quality engineering. dorang dapat transfer kredit berapa banyak/potong berapa tahun ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. yang tu taktau, sebab terlalu ramai dip dari macam2 kos. paling banyak boleh transfer, boleh pendek study jadi 3 tahun. yang tu tau la :D maaf

      Delete
  27. nice sharing.. terimakasih.. nnti kat sana mcm mana nk join usrah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau usrah under kelab kat sini, nanti akan ada kelab YSC buat announcement. kalau nak join usrah selain kelab sini, boleh cari senior2 yang ikut usrah NGO.

      Delete
  28. Assalamualaikum.. nk tnya lg satu kan borang2 pndaftran tuh yg lampiran A hingga E tuh kan kena cop jgak ke.? Ada yg ckap kena cop..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. sepatutnya tak cop pun takpa, just cop kat space yang dia suruh cop ja. yang kena cop semua tu dokumen. tapi takpa pun kalau nak cop semua; kutt nanti parents rasa ragu2 kan, cop ja semua. saya pernah ja dapat dokumen yang cop semua, siap depan belakang tau :DDD

      Delete
  29. Sy dpt pnjmn mara..nk tnya pnjmn tu kita dpt mse bila ye??pnjmn tu xtermsuk yuran yg beribu tu ke??
    #intake jan2015 IL

    ReplyDelete
    Replies
    1. pinjaman termasuk yuran. tapi awak takkan dapat sampai 86k sbb dia akan tolak siap-siap yuran. yang awak akan dapat hanya duit elaun. duit MARA hanya akan dapat time hujung semester 1. Dia akan kasi bulky terus RM4000 something. sem 1 ada 5 bulan, 1 bulan dapat RM580 x 5 bulan, dah jadilah ribu raban.

      Delete
  30. Salam.. akak Memang selalu ke registration online tak boleh ? Yuran semua dh byar.. risau jgak xboleh nk register. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. tiap sem memang ada masalah. orang yang bertuah ja boleh buat. haha :D

      Delete
    2. sama la.. tak boleh nak registration online. padahal rm250+yuran pendaftaran dah bayar..

      Delete
  31. Ujian pnempatan mathematics UMPT tu kena study mna stu
    ..confuse...math spm or addmath spm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu math spm. katanya senang ja. cuma nanti bila dah start kelas,belajar sylibus addmath.

      Delete
  32. Salam, boleh saya tahu berapa hari orientasi tu berlangsung

    ReplyDelete
  33. Utk surat pngesahan pndapatan utk ibu yg ta bkerja surat 2 kne buat sndri or amek kat jtue kg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buat sendiri then cop kat jawatankuasa kampung

      Delete
    2. Tq..tok exam math tu kne amek mase ble yew.mse ary register or mse minggu orientasi?

      Delete
  34. salam sis..utk student politeknik..blh transfer kredit x..? sbb sy dip in logistik n supply chain mngmnt..lgstu nk tnye..unikl punye degree..sekali dgn CILT ke..or kne buat asing2..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. inshaAllah boleh transfer. sekali dengan CILT, nanti akan daftar..

      Delete
  35. Salam, kalo student tahun pertama bleh bawak kenderaan sendiri x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. inshaAllah boleh. pastu kena dapatkan stiker kenderaan kat admin tingkat 2. kena bawak sekali geran kereta, lesen

      Delete
  36. Assalam nk tnya untuk intake januari ni ramai x yg akn daftar untuk hari esok??nervous la rasa..huhu

    ReplyDelete
  37. Salam..nk tnye..intake September bile bukak ye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.. selalunya time bulan 4 dah start bukak :)

      Delete
  38. Seantero Malaya6 March 2015 at 23:05

    I should say that this is a very good review indeed...hampir lengkap, boleh dah ganti official website MITEC...hehehe...dari registration smpi KoKu smpi program/kursus semua dicover dgn baik sekali...
    Sgt berterima kasih atas penulisan yg pjg lebar pasal MITEC nie...awak tahu x yg awak dah mudahkan ramai org spt saya...byk persoalan dlm kepala otak nih dah terjwb...semoga Allah membalas dgn seribu kebaikan...
    Next time kalo ada masa tolong cerita dgn details pasal JPAM boleh?...Hehehe...TQ...Semoga bertemu as your Junior...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. inshaAllah akan berjumpa :D

      Delete
  39. Salam kak,sy berminat nk apply course logistic industry n plan nk apply utk intake sept(degree) ni tpi nk tnya ckit'
    1)Spm saya just 4 kredit dgn math lulus,tpi STPM saya 3 principle dgn pointer 2.17,dpt ker apply kt unikl n adkah permohonan saya akan diluluskan?
    2)ada x lelaki yg ambil course ni?coz majoriti akak ckap smua prmpuan
    3)bnyak x org yg apply course ni?

    TQ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam

      1) boleh cek syarat kelayakan di unikl.edu.my. sebab setiap kos ada dia punya minimum requirement
      2) lelaki ramai ja sekarang, tapi perempuan tu lebih sikit la
      3) banyak sangat yang apply since kos ni memang baru nak naik

      :)

      Delete
  40. Seriously, review tentang UniKL MITEC ni memang hampir lengkap! =) I am sharing this entry link on my blog. Harapnya dapat membantu lebih ramai bakal pelajar yang akan masuk ke UniKL MITEC =)

    http://syahmizaludin.blogspot.com/2015/03/course-industrial-logistics-unikl-mitec.html

    Terus maju!

    ReplyDelete
  41. Salam. Kalau ambek unikl fist spt atau diploma boleh fly x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam, inshaAllah boleh. as long as result gempak :D

      Delete
  42. salam kak ujian penempatan matematik tu dia objektif ke subjektif???

    ReplyDelete
  43. Salam,,bru dpt offer IL intake sept 2015,,nk tye sal mara..kt ats dh jelas ttng byaran pnjman mara utk cgpa 3.00 adlah sbyk 10%..yg mnjdi prsoalnnya mcm mna plak bg student yg dpt cgpa ktakan dlam 2.75-2.95..brpa % dpd pnjamn tsebut student kna byar..ad kwn from unikl rcmp ckap dlm 20%..adkah btul @ tdak??
    Dlm dilema mak aiiik..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. tertakhluk kepada perjanjian sebab pinjaman mara dah banyak berubah, depend kepada tahun bila dia sign agreement tu.

      Delete
  44. Salam. Ujian math msa orientasi tu susah dak? And kos IL ni banyak belajar math tak? Tak suka mathh. Wuu. Harap2 akak reply .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. soalan basic math tingkatan 4 dan 5.

      Delete
  45. as salam kak..mcm mna kita nak buat registration online tu?saya dah bayar yran terima twran rm250...saya intake bulan jun 2015

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. boleh ke laman web unikl, dia ada ajarkan. in case tak boleh buat, datang je daftar manual sebab tak semua orang boleh buat daftar online..

      Delete
  46. Assalam...ay ad dpt offer kos il.nih..sy mmg nk pegi..tp sy tungu upu..kos upu yg sy dpt bkn yg sy mnat..so deadline.offer sy dah lpas...adekah boleh sy accept atau kna buat prmohonan yg bru..mohon agar dibalas

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. boleh terus telefon unikl mitec, dan tanyakan status saudara buat masa sekarang.

      Delete
  47. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  48. kalau kita gagal masa ujian pnempatan mtematik tuh..ape akan jadi??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam, awak perlu ikuti kelas asas math. memang belajar benda basic dan takda exam. kelas ni untuk ensure yang awak boleh carry subjek math yang masuk exam.

      Delete
  49. as salam kak..saya dapat kos dip.industrial logistics...saya nak tanya lepas dip.for three years,saya kena sambung kat unikl mitec lagi ke utk degree? ataupon saya boleh apply mana2 kos lain? i mean dekat uni lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. boleh sambung di mitec dan mana2 uni lain depends on qualification awak..

      Delete
    2. Salam akak, nak tnye yang cop pesuruhjaya sumpah tu yg mane eh?untuk loan mara ke ape tu.

      Delete
  50. salam. hye uols . sape yang dapat untuk intake jun cost industrial logistics ? mohon sportingg okey :)

    ReplyDelete
  51. Ws i. Nnti i msuk kan dlm grup IL batch 97 0176035802

    ReplyDelete
  52. hi..sya nak tanya betol kea klau kita bt e-pendahuluan mara,duit elaun yg kita dapat setiap bulan akn ditolak rm100? akan ditolak smpai langsai pinjaman yg kita bt tu kea sbnyak rm2000?

    ReplyDelete
  53. akak dekat bilik boleh paku2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh paku sepatutnya. Tapi jangan risau, kat bilik tu dah penuh dah peninggalan senior. Pakai hook la awak

      Delete
    2. hahaha. ok. thank you akak. lagi satukan kak, makan disediakan or sendiri?

      Delete
    3. Makanan disediakan time minggu orientasi je. Habis orientasi, kena pakai duit sendiri

      Delete
  54. Laptop tu penting sgt tk utk sem 1? Kalau beli masa sem 2 ok tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak penting sebab assignment tiap sem sama banyak je semua, tak kira sem pun. Kalau takda laptop, boleh guna di library, cuma masa siang je. Kadang2, ada kuiz yang dibuat secara online

      Delete
    2. penting juga tapi jgn sampai memaksa diri.. sem1 kira ok lagi takde laptop.. guna la yg kat library dlu.. ataupun pinjam kkwn yg ada.. nati sem2 dpt duit pnjaman belilah.. rancg bbaik pbelanjaan duit pnjman.. hee..

      Delete
  55. assalamualaikum kak... saya intake june ni... nak tanya sikit pasal pakaian utk kelas dengan pendaftaran ni... pakaian sopan dan menutup aurat tu kiranya xperlu pakai baju kurung la ke? pakai blouse or shirt pun boleh eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. pun boleh, asalkan sopan. cuma hari isnin memang pakaian formal

      Delete
  56. Salam. Pihak uni nak guna semua sijil yg kita pernah dpt dkt sekolah dulu ke tak? Or certain sijil je dia nak tengok...

    ReplyDelete
  57. Salam kak, yg rm 2000 mara bagi utk beli laptop bagi siapa yg tak ada lagi tu, kena bayar balik ke duit tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Ya. Semua duit perlu dibayar balik since nama 'pinjaman MARA'. Unless awak dalam clan scorer

      Delete
  58. Tak boleh ke kalau xcop suruhanjaya sumpah tu. Sbb xsempat dah hari ni registration. Reply akak ek :)

    ReplyDelete
  59. Next sem kite sem 2 n dpt hostel..nk tnya,sblm naik sem kena bayar apa2 tak?hostel start masuk bila since class will be start on 7/9? :)

    ReplyDelete
  60. Salam kak. Nak tanya, kalau dah register online kan, on that register day kte kena pergi hq or trus pergi campus masing2 ye?

    ReplyDelete
  61. Salam kak. Nak tanya, kalau dah register online kan, on that register day kte kena pergi hq or trus pergi campus masing2 ye?

    ReplyDelete
  62. Salam, klau transfer krdit mmg pling sikit dpt 3 tahun je ke ? Sya sebelum ni diploma in business studies transport uitm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. kat MITEC, paling sikit akan dapat 3 tahun je

      Delete
  63. Thank you kak , byk membantu ..

    ReplyDelete
  64. buat temen temen yang butuh uang tambahan dari internet silahkan coba
    no spam $5/minggu
    lihat disini

    ReplyDelete
  65. hai . i unikl jugak . best jugak mitec ada bangunan2 besar , tempat2 lepak . Miit harap dekat satu bangunan tu je . sodih . :( nanti view my blog okeh . nice to meet u

    ReplyDelete
  66. Salam. Yuran untuk IL berapa ye? Untuk degree?

    ReplyDelete
  67. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

    ReplyDelete
  68. Wow ! Thank you Kak, sangat membantu. Tapi saya ada sikit soalan lah ..

    Boleh ke kita duduk rumah sewa luar masa sem 1 ? Tak nak duduk dorm .Boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. boleh, tapi masa orientasi kena stay kat hostel. after tu, boleh terus send surat kepada hems untuk mohon duduk luar

      Delete
  69. Salam kak. Saya ada soalan nak tanya. Saya lepasan stpm tahun 2014. Pointer cuma 2.25 dam belum dapat sambung mana mana lagi sehingga sekarang. Tahun lepas saya ada try mohon unikl untuk intake sept. Kos IL ni saya letak pada pilihan pertama. Bila saya check applicatiom status, permohonan saya tak berjaya. Soalan saya, adakah permohonan saya tak berjaya disebabkan kos tu tengok pada result spm kita jugak? Untuk makluman sis, saya ambil spm tahun 2012 dan math bi saya tak kredit. Cuma lulus, iaitu D. Sedangkan kos IL ni kalau untuk lepasan stpm macam saya, dia memerlukan sekurang kurangnya 3 prinsipal dalam mana mana subjek. Adakah kos ni mengikut kekosongan tempat juga? Mohon pencerahan. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. kos ni memang mementingkan pointer since ramai yang mula memohon kos ni.

      Delete
  70. assalam sis, sy nk tau sikit psl borg yg memerlukan cop pesuruhjaya kt mahkamah tu. boleh tak kita nk completekan bhgn maklumat kita ngan parents siap2 kt rumah, pstu dtg juz mintak cop tu..? kita x pyh nk isi nama,, ic,, sign dpn dy kan?

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum kak. Sye nk tnye apa beza buat pendaftaran online dgn pendaftaran manual? Tpi sye dh byr yuran pendaftaran tpi tak buat pendaftaran online. Nnti proses sye lmbt sgt ker?

    ReplyDelete
  72. salam kak! boleh tak jelaskan psl pinjaman ptptn? thank you

    ReplyDelete
  73. kos logistic susah tak? overall

    ReplyDelete
    Replies
    1. logistic tak susah, kalau betul rajin and focus dalam kelas :D

      Delete
  74. assalamualaikum nak tanya. kalau nak pos barang ke unikl macam mana eh? kena letak nama penuh dan alamat unikl je ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. ya, nama penuh dengan alamat unikl ja.. nanti fetch barang dekat hems

      Delete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. Salam nak tanya, kalau GPA bawah 2.00 tapi CGPA 2.50 above dan first time..still dapat mara lagi??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...